kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Kakšna je knjiga "Slovenija, vinska dežela?"

Piše: B.V.

Čas objave:
15.06.2018 18:30

Včeraj zvečer so v Vinoteki Šturm na metliškem gradu gostili enega vodilnih slovenskih vinskih profesionalcev, publicista in predavatelja Roberta Gorjaka, ki je predstavil svojo novo knjigo – monografijo Slovenija, vinska dežela. Z Robertom se je pogovarjal Lojze Bojanc.

Slovenija, vinska dežela je knjiga velikega formata na 214 straneh, ki jo je napisal Robert Gorjak. Gre za zajeten in temeljit pregled slovenske vinske krajine, za monografijo, ki zajema številne obraze vina v devetih slovenskih vinorodnih okoliših. Knjiga je urejena in pregledna, odseva avtorjevo strast in njegovo poznavanje področja. Dobrodošla opora bo za ljubitelje za poglobitev znanj za tiste, ki delajo prve korake v širok in lep vinski svet, pa izvrstna popotnica na tej poti. 

Robert Gorjak je dobro znano ime med slovenskimi ljubitelji vina. Med letoma 2008 in 2012 je izdajal zajeten Vinski vodič, ki je bil s kratkimi opisi kleti in posameznih vin nadvse dobrodošel vpogled v ponudbo na tržišču. Gorjak je vina tudi ocenjeval, s čimer pa si je, kot je kasneje tudi povedal, nakopal nekaj zamer in z leti je pripravljenost vinarjev za sodelovanje usihala. Gorjakovo ocenjevanje je bilo seveda subjektivno in namesto še kakšnega, nekoliko drugačnega pogleda na tukajšnja vina, je zazevala praznina. Dovolj reprezentančen vinski vodnik je Slovenija dobila spet lani, avtor je ponovno Robert Gorjak, izdaja pa je zgolj elektronska (www.ovinu.si). Vin ne ocenjuje več, bralcem so za morebitno odločitev o nakupu namenjeni kratki opisi vin. 

S knjigo Slovenija, vinska dežela je Robert Gorjak prinesel pomembno osvežitev na knjižne police. V minulih desetletjih je že izšlo nekaj sorodnih knjig, a niso več aktualne, ostajajo kot dokument svojega časa. Strokovni in monografski vinski literaturi se z Gorjakovim delom pridružuje celovit vpogled v zgodovino, razvoj in sedanji trenutek slovenskega vinogradništva in vinarstva. 

Vino uvodoma opredeli kot del slovenske kulture in vsakdanjika ter naniza ključne podatke in zanimivosti o vinskih sortah, ki uspevajo v Sloveniji, več prostora nameni pomembnejšim. Opredelitve vinorodnih dežel in okolišev so temeljite, prav tako namigi o referenčnih vinarjih.

Knjiga je nadvse lična, za kar sta poskrbela izkušena mojstra, oblikovalec Žare Kerin in fotograf Marjan Močivnik. Založnik je avtorjeva soproga Sandra Bohinec Gorjak. Knjiga, ki je lahko nadvse lepo darilo, je izšla v dveh izdajah, v slovenski in angleški.

Robert Gorjak avtor knjige 5