požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice

FOTO: Kdo so prejemniki priznanj Občine Šentjernej?

Piše: Občina Šentjernej, A.P.

Čas objave:
27.08.2018 14:04

Občina Šentjernej je ob prazniku Jernejevo 2018 podelila občinska priznanja. Slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šentjernej je bila v soboto, v Kulturnem centru Primoža Trubarja.

DSC_7595.JPG
Slavnostna seja Občine Šentjernej
Občina Šentjernej, A.P.

Pot k uspehu je tlakovana z delom, požrtvovalnostjo in sodelovanjem občanov. V znak zahvale so bila podeljena občinska priznanja za dosežke, ki prispevajo k boljšemu, kvalitetnejšemu in polnejšemu življenju občanov in za dosežke, ki imajo pomen za razvoj in ugled občine, podobo kraja in življenja.

DSC_7690.JPG
Prejemniki občinskih in županovih priznanj
Občina Šentjernej, A.P.

Deseti častni občan Občine Šentjernej Franc Martinčič iz Šmalčje vasi pri Šentjerneju, je nedvomno veliko prispeval k razvoju vinogradništva in vinarstva ter turistične promocije Šentjerneja. Bil je ustanovni član Društva vinogradnikov Dolenjske, ki je predhodnik današnje Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, sodeloval je pri ustanovitvi šentjernejskega vinogradniškega društva. Nepogrešljiv je bil pri izvedbi cvičkarije v Šentjerneju pred 40 leti, postal je tudi ambasador cvička, ter član evropskega reda vitezov vina. Družinsko kmetijo je preusmeril v vinogradniško, zlasti v pridelavo trsnih cepljenk in zadovoljen je, da jo danes uspešno vodi njegov sin Jernej, aktualni kralj cvička. Franc Martinčič je bil aktiven tudi v družbeno političnem življenju, v takratni KS Šentjernej, vedno pa se je boril za pravice kmetov. Sicer pa prisega nase, na svojo trdnost, delavnost in strokovnost.

Ob praznovanju 70-letnice delovanja je spominsko plaketo za delovanje na področju zaščite in delovanja prejelo PGD Dolenja Stara vas. Društvo je bilo ustanovljeno po izbruhu hudega požara na domačiji Medle, glavni pobudnik za društvo pa je bil Jože Godina, prvi poveljnik. Društvo je skrbelo za opremo, kar je bila vsa leta prva skrb gasilcev, leta 1950 pa so začeli z gradnjo gasilskega doma, h kateremu so prizidali še lesen stolp. Dejavni so bili pri gasilskih izobraževanjih, hodili so na tekmovanja, danes pa so dobro opremljeni in imajo lepo obnovljen gasilski dom. Gasilci se trudijo za ohranitev druženja krajanov iz okoliških vasi z vsakoletnim Angelskim piknikom, gasilskim izletom, s pomočjo občine vsako leto zgledno organizirajo prireditev Štefanovo.

DSC_7535.JPG
Župan Občine Šentjernej Radko Luzar
Občina Šentjernej, A.P.

Župan Radko Luzar, ki je zbrane v uvodu seje nagovoril, je ob občinskem prazniku Jernejevo podelil tudi sedem t.i. županovih priznanj.

Prejemniki so: uspešen podjetnik Jože Bevc za uspehe na področju gospodarstva in aktivno delovanje na društvenem področju, uspešen šentjernejski podjetnik Boris Kovačič iz Gorenjega Vrhpolja, katerega Vulkanizerstvo Kovačič d.o.o. deluje v industrijski coni, za uspehe na področju gospodarstva ter za uspešno delovanje na turističnem in kulturnem področju, Franc Kovačič za aktivno vključevanje in sodelovanje na društvenem področju in pri promociji občine Šentjernej, Franc Gregorič iz Grobelj za prizadevno uspešno delo na področju turizma - konjeništva in promocije občine, akademska slikarka, grafičarka in oblikovalka Jožica Medle za ustvarjalno, bogato in vsestransko delo na področju umetnosti in kulture ter pri promociji občine Šentjernej, mednarodno priznani akademski slikar Simon Kajtna za ustvarjalno, bogato in vsestransko delo na področju umetnosti in kulture ter promociji občine Šentjernej in priznani vinogradnik in lanski kralj cvička Gregor Štemberger iz Šentjerneja za prizadevno in uspešno delo na področju turizma - vinarstva in pri promociji občine Šentjernej.

DSC_7539.JPG
Nastopil je Šentjernejski oktet
Občina Šentjernej, A.P.

Prireditev so s petjem slovenskih pesmi obogatili člani Šentjernejskega okteta ter mezzosopranistka Manca Izmajlova.

Manca Izmajlova.JPG
Zapela je Manca Izmajlova
Občina Šentjernej, A.P.

Po zaključku je v avli Kulturnega centra Primoža Trubarja sledilo druženje ob kozarčku cvička kralja cvička Jerneja Martinčiča in ob dobrotah Društva kmetic Šentjernej. Vsem nagrajencem Občina Šentjernej v imenu vseh občanov in občank iskreno čestita.