reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Novo mesto

FOTO: »Knjigotapljenje« in predstavitev novomeške kulture na Dunaju

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.12.2017 16:37

Društvo knjižničarjev Dolenjske je minuli četrtek skupaj z novomeško knjižnico Mirana Jarca in Slovensko Iniciativo Dunaj – SID pripravilo predstavitev novomeške kulture in ustvarjalcev na Dunaju.

Društvo knjižničarjev Dolenjske in Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto sta skupaj s projektnim partnerjem Slovensko iniciativo Dunaj pripravila projekt Knjigotapljenje: slovenska knjižna srečevanja, katerega cilj je podpirati slovensko kulturno delovanje na Dunaju za otroke, mladino in odrasle, ob zaključku leta pa poskrbela še za predstavitev novomeške kulture na Dunaju.

V okviru projekta skrbijo za dostopnost knjig v slovenskem jeziku skupnosti Slovencev na Dunaju in z različnimi aktivnostmi promovirajo novomeško kulturo, njene kulturne ustanove in ustvarjalce ter spodbujajo in nagovarjajo predvsem mlade, ki izgubljajo svojo slovensko identiteto zaradi močne vključenosti v avstrijsko okolje. V okviru Slovenske iniciative Dunaj pa deluje tudi bralni klub za odrasle »Knjižni prigrizki«, katerega člani skozi leto berejo knjige po izboru knjižničarjev iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto.

V Centru avstrijskih narodnosti je v četrtek popoldnje dramska skupina Knjižnice Mirana Jarca izvedla lutkovno igrico Neubogljivi mucek in navdušila najmlajše, njihove starše, babice in dedke. Sledil je pouk slovenskega jezika malo drugače, kjer so mladi v okviru delavnice pisanja zgodb s pomočjo didaktičnega pripomočka Lego Story Starter ustvarjali na izbrano temo – V iskanju jantarnega zaklada. Gre za inovativen pristop k ustvarjanju zgodb in za metodo, ki zvišuje motivacijo za pisanje in branje, bogati besedni zaklad ter je mladim, ki slovenščine ne uporabljajo v vsakodnevni komunikaciji oz. se je učijo kot tujega jezika, v izjemno pomoč.

Srečanje so zaključili s predstavitvijo izvirnih zgodb, ki so s svojo inovativnostjo in hudomušnostjo navdušile vse zbrane ter se prepustili predstavitvi dunajske kulture predstavnici Slovenskega inštituta na Dunaju.

V projektu sta poleg Mestne občine Novo mesto in Slovenske iniciative Dunaj, sodelovala še Društvo knjižničarjev Dolenjske in podjetje TPV Avto.