Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

FOTO: Lepota Tajvana 2019

Piše: Posavski muzej Brežice

Čas objave:
02.10.2019 10:04

V ponedeljek so v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice odprli mednarodno gostujočo razstavo Lepota Tajvana 2019/The Beauty of Taiwan 2019. Na ogled bo do 25. oktobra.

Razstavo je odprla Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice. Glasbeni program so prispevale Pevke izpod Bočja pod vodstvom zborovodkinje Andreje Barič Kerin.
Gostujoča razstava Lepota Tajvana 2019 je del projekta predstavitve umetnikov iz Tajvana, njihovega dela in kulture svetu. Razstavo je predstavil kustos razstave Huan H. Su, ki po lanskem gostovanju k nam prihaja z novo postavitvijo osemindvajset likovnih del, (21 olj na platnu, 5 akrilov in 2 mešani tehniki) štirinajstih umetnikov. Z razstavo, ki je prišla iz Dubrovnika, kjer je gostovala med 24. in 28. septembrom 2019, želi vzpostavljati most med kulturami in kulturno izmenjavo s Slovenijo ter preostalim svetom.

Tokrat sta s kustosom Huan H. Sujem prišla dva tajvanska umetnika, gospa Wang Yu-Mei in gospod Hsu Mon-Chai ter dva tajvanska ljubitelja lepih umetnosti gospod Ma Shu Pen in gospa Hsu Yao Ya-Hui, ki pa se ne predstavljata s svojimi deli.
Wang Yu-Mei se na razstavi predstavlja z dvema deloma, obe sta olji na platnu. Prvo ima naslov Pogled na ocean Chaishan (Chaishan Ocean View) iz leta 2010, drugo se imenuje Ladjedelnica (Ship Repair Garage) iz leta 2016.


Hsu Mon-Chai se predstavlja s tremi likovnimi deli, prav tako olja na platnu, ki jih je ustvaril v letošnjem letu (2019). Prvo izmed treh je naslovil Jesen na otoku (Autumn On Island), drugo Hvalnica jutru (Praise For The Morning) in tretje Ples s kvadrati (Dancing with the Squares).
Prav slednje, Ples s kvadrati, je ob tej priložnosti podaril Posavskemu muzeju Brežice.

Tudi ob lanski razstavi Lepota Tajvana 2018 je Posavski muzej Brežice prejel donaciji. Prvo je likovno delo (olje na platnu) Mati Gora umetnice Verone Yu-Lei Tsai, ki se na letošnji razstavi predstavlja z dvema likovnima deloma (oba olje na platnu) z naslovoma Mlado dekle (Young Girl) in Legenda (Legend). Ob tej so prejeli v dar še tajvansko žensko nošo etnične skupine Amis iz 20. stoletja. Donatorji noše so Hawaii Lucoral Museum, gospa Nancy Chow ter Dr. in gospa Shiong Shiang Lee.

Umetniki so v Posavju preživeli dva dni. V nedeljo so si ogledali Podbočje, kjer jih je Ivanka Černelič Jurečič peljala na ogled znamenitosti vasi Podbočje. V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki so si ogledali njihove stalne in občasne razstave, dan pa so zaključili z obiskom vinorodne vasi Gazice. V ponedeljek je po postavitvi razstave sledil ogled zbirk v Posavskem muzeju Brežice in sprehod po mestu. Po kosilu so nadaljevali pot do Bizeljskega, do repnice Najger, kjer jih je Aljoška Najger Runtas seznanila z zgodovino repnic, ki so jo začeli kopati že v 19. stoletju. Za zaključek so se ustavili še v Kapelah, kjer jim je Ivan Urek predstavil Naravni park Jovsi. Zvečer so se družili na odprtju razstave Lepota Tajvana 2019/The Beauty of Taiwan 2019, naslednje jutro pa so umetniki nadaljevali svojo pot po Evropi.