Sofia Streisand 1 Odkrito.si

Med pripravo muzikala Mojster in Margareta so se ...

miley cyrus, liam hemsworth Svet24.si

FOTO: Sedaj tudi uradno. Liam Hemsworth vložil ...

ljubezen 6 romance-1934204_1920 Svet24.si

Stestirajte svojo zvezo

reševalci3 Svet24.si

Padajoče kamenje jamarju prebilo čelado, pri ...

christina 5 Svet24.si

Po hudi bitki z rakom je odšla slepa princesa

jovica 3 Njena.si

Pretepeni Jovica: 'Davil me je in brcal v glavo'

Matija Vastl, Katarina Čas Njena.si

Koga objema Katarina Čas

Novice Semič

FOTO: Lovrenčevo na Smuku

Piše: Radio Krka, B.V.

Čas objave:
12.08.2019 14:50

Ob godu sv. Lovrenca, je bila včeraj maša v cerkvi sv. Lovrenca na Smuku nad Semičem, kjer je tudi tretje največje romanje v Beli krajini.

DSC_4436.JPG
Lovrenčevo na Smuku
Foto: Radio Krka, B.V.

Nad starodavno križniško župnijo Semič, ki obsega kar 47 vasi, se na grebenu nad vinogradi dviga Smuk. Tam še vedno gospodujejo zidovi gradu, od koder so smuški graščaki budno pazili nad potmi, ki so vodile od Karlovca proti Novemu mestu. 

DSC_4452.JPG
Lovrenčevo na Smuku
Foto: Radio Krka, B.V.

Pravijo, da so bili v davnih časih v njem roparski vitezi, ki so v popotnikih vzbujali strah in grozo. Danes le še razvaline debelih zidov govore o burni preteklosti. Grad je po prvi, še bolj pa po drugi svetovni vojni začel propadati. Pozornost pritegne prijazna cerkvica v bližini grajskih razvalin. Ima nizek zvonik in veliko lopo pred vhodom. Omenja jo že Valvasor kot cerkev sv. Lovrenca, ki je v lasti smuških graščakov. 

DSC_4444.JPG
Cerkev na Smuku
Foto: Radio Krka, B.V.

Danes je še vedno zavetnik sv. Lovrenc, a posebno čaščenje se izkazuje Materi božji. Nihče ne ve povedati, kdaj se je sv. Lovrencu pridružila še pobožnost do Marije, a gotovo je videti zanimivo, ko se pri maši temu mučencu v čast, zakrije njegova podoba s sliko Marije Pomagaj. 

DSC_4450.JPG
Lovrenčevo na Smuku
Foto: Radio Krka, B.V.

Glavni romarski shod je namreč okrog sv. Lovrenca (10. avgusta). Včeraj je veliko vernih Belokranjcev, Hrvatov in Romov udeležilo slovesnosti. 

DSC_4456.JPG
Lovrenčevo na Smuku
Foto: Radio Krka, B.V.

Ljudje pa radi prihajajo tudi ob drugih priložnostih. Morda bodo tisti, ki so pozorni na umetnostno bogastvo, na Smuku razočarani, toda ob pogledu na pisano belokranjsko pokrajino bodo odhajali potešeni.

DSC_4452.JPG
Lovrenčevo na Smuku
Foto: Radio Krka, B.V.

Seveda pa ob tem velikem romanju  priložnost izkoristijo tudi lovci lovske družine Smuk Semič, ki pripravijo divjačinske dobrote

DSC_4455.JPG
Lovrenčevo na Smuku
Foto: Radio Krka, B.V.

.