900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Sevnica

FOTO: Mednarodna konferenca o Savski daljinski kolesarski poti

Piše: Občina Sevnica

Čas objave:
24.11.2017 12:53

Več kot 80 udeležencev je razpravljalo o razvoju kolesarskega infrastrukturnega omrežja v porečju reke Save.

Na gradu Sevnica je včeraj potekala mednarodna konferenca o razvoju Savske daljinske kolesarske poti. Več kot 80 udeležencev konference, med njimi tudi gostje iz Hrvaške in Srbije, je razpravljalo o razvoju kolesarskega infrastrukturnega omrežja v porečju reke Save, kolesarskih turističnih produktih, primerih dobrih praks ter aktivnostih na projektu Savska daljinska kolesarska pot. Pri tem so izpostavili pomen varnega, urejenega in celovito povezanega kolesarskega omrežja, pomembnega pri razvoju kolesarskega turizma, turističnih potencialov in ponudbe. Organizatorja konference sta bila Slovenska kolesarska mreža in Svet regije Posavje v soorganizaciji Občine Sevnica in KŠTM Sevnica. 

V imenu občine Sevnica je o pomenu urejenih kolesarskih poti in potrebi po nadaljnjem razvoju teh uvodoma spregovoril župan Srečko Ocvirk. Na temo državnih kolesarskih povezav kot izzivu za novo finančno perspektivo sta navzočim predstavitev podala direktor Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo Damir Topolko in vodja sektorja za investicije v ceste na Direkciji Tomaž Willenpart. 

Direktor Regionalne razvojne agencije Posavje Martin Bratanič je predstavil projekt Sava Krka bike, mag. Uroš Rozman iz Regionalne razvojne agencije Koroška pa kot primer podobne dobre prakse Dravsko kolesarsko pot. O projektu »EuroVelo Sava river«, evropski daljinski kolesarski poti, je spregovoril dr. Zoran Klarić, znanstveni svetovalec na Inštitutu za turizem Zagreb in član Koordinacijskega organa za kolesarski turizem Republike Hrvaške. Gre za tri primere strateškega načrtovanja daljinskih kolesarskih poti, ki potekajo v porečjih rek. 

Med temami so se zvrstile še specializacija turističnih nastanitev za kolesarje, digitalni marketing in kolesarski turizem ter model promocije kolesarskih povezav preko tradicionalne Savske ture. Strokovni del posveta je sklenil Jovan Eraković, predstavnik Danube Competence Centra iz Beograda, ki je predstavil aktivnosti na področju razvoje infrastrukture na delu Savske kolesarske poti v Srbiji. 

Zbrane sta nagovorila tudi predstavnik Ministrstva za infrastrukturo Republike Slovenije Jože Taler, ki je izpostavil pomen razvoja kolesarskega sektorja v okviru nacionalne prometne politike in aktivne vključenosti ministrstva zaradi zagotavljanja učinkov na področju turizma, prometne varnosti in varovanja okolja, ter Dajana Marin iz Ministrstva za turizem Republike Hrvaške, tudi članica nacionalnega koordinacijskega organa za kolesarski turizem, ki je izpostavila pomembnost podpore razvoja turističnih kolesarskih produktov. 

Organizacijsko-vsebinske niti dogodka sta v imenu Slovenske kolesarske mreže povezovala koordinator Andrej Zalokar in predsednik Bojan Žižek, slednji je konferenco sklenil z oblikovanimi zaključki. Navzoči so izrazili soglasno podporo razvoju Savske kolesarske poti ter predlagali sklic delovnega sestanka županov in regionalnih razvojnih agencij ob reki Savi za podpis namere o sodelovanju pri vzpostavitvi integralnega turističnega produkta Savska kolesarska pot, pripravo projekta ter ustanovitev delovne skupine za koordinacijo vzpostavitve Savske kolesarske poti v Republiki Sloveniji. 

Ministrstvo za infrastrukturo ter Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo pozivajo k nadaljnjemu sodelovanju ter strokovni in finančni podpori infrastrukturnemu delu projekta Savska kolesarska pot, Ministrstvo za gospodarstvo, razvoj in turizem pa k zagotovitvi strokovne in finančne podpore pri razvoju integralnih turističnih kolesarskih produktov. 

Med zaključki konference je bilo dogovorjeno, da se oblikuje poziv odgovornim ministrstvom in vladam za zagotovitev ustrezne prehodnosti mejnih prehodov za potrebe realizacije daljinske kolesarske poti, da projekt vključijo v razvojne programe, finančne mehanizme in ustrezno prilagodijo zakonodajni okvir s ciljem, da Savska kolesarska pot postane del evropskega omrežja daljinskih kolesarskih poti EUROVELO do leta 2021. 

V zaključnem delu je bila podana še pobuda deležnikom, naj mednarodna konferenca postane tradicionalni strokovni dogodek v podporo razvoju projekta.