Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

FOTO: Mencingerjeva hiša prenovljena

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.02.2013 15:34

Mencingerjeva hiša, pomemben del mestne zgodovine, v kateri je živel pisatelj, odvetnik in politik Janez Mencinger, je celovito obnovljena. Slovesna otvoritev bo v torek, 5. marca, ob 17. uri, ob 536. jubileju mestnih pravic.

Na današnji novinarski konferenci so javnosti predstavili zaključek zahtevne investicije, nova odkritja, ki jih je ta odstrla in prihodnost mestne znamenitosti kot ene od središčnih točk kulturne dediščine v naši občini.

1600 m2 velika znamenitost, se po obnovi Valvasorjevega kompleksa (Mestni muzej Krško) in gradu Rajhenburg uvršča med največje projekte na področju obnove kulturnih spomenikov v zadnjih letih. Mencingerjeva hiša je zelo lepo obnovljen spomeniški kompleks dveh hiš, ki z vidika kulturne dediščine predstavljata meščansko bivalno kulturo 19. stoletja. Leva hiša je po ugotovitvah zgodovinarja dr. Borisa Golca, ki bo tudi slavnostni govornik na otvoritvi, prava Valvasorjeva hiša, torej hiša, v kateri je dejansko slavni polihistor živel in tudi umrl.

Projekt prenove


Prvo osnovo za prenovo je Občina Krško dobila z odkupom tega znamenitega objekta leta 2009. Leta 2011 pa je v poletnem času začela z gradbenimi deli. Objekt s svojo veliko zgodovinsko vrednostjo, predstavlja dodaten in pomenljiv korak k revitalizaciji mestnega jedra, ki ostaja prednostni cilj Občine Krško, je poudaril župan mag. Miran Stanko.

Prenova je zajela obnovo pritličja, prvega nadstropja in podstrešja, strešne kritine ter pročelja z restavracijo fresk. 1000 m2 uporabnih površin bo namenjenih muzejskemu delovanju, predstavitvi Mencingerjevega življenja in poslovni dejavnosti. V objektu tako že deluje Regionalna razvojna agencija Posavje, za ostale poslovne prostore pa je v teku javni razpis za oddajo. Preostalih 600 m2 velike mansarde bo možno uporabiti kot depo. Projekt prenove je izdelal MV Biro iz Krškega, nosilec izvedbe pa je bilo podjetje SL Inženiring Boršt d.o.o..

O muzejski vsebini


Muzejske prostore v obnovljenem Mencingerjevem kompleksu v uporabo prevzema enota Kulturnega doma Krško, Mestni muzej Krško. V prvem nadstropju bo na ogled Mencingerjeva spominska soba z razstavljenimi predmeti iz njegove zapuščine ter soba s freskami – upodobitvami iz 16. stoletja. Poslikava – portreti so edinstven dokument protestantizma na Slovenskem. V pritličju si bo mogoče ogledati rekonstruirano avtentično sušilnico sadja iz. 19. stoletja. V prihodnosti bo v pritličju vzpostavljen center nesnovne tehnične in industrijske dediščine mesta in občine Krško. Zanj se bo sredstva poskušalo pridobiti iz razpoložljivih javnih razpisov, pojasnjuje direktorica Kulturnega doma Krško Katja Ceglar.

Bogato srednjeveško preteklost so potrdila tudi arheološka izkopavanja


Mencingerjeva hiša je še edini dobro ohranjeni del mesta, ki je bil zgrajen v baročni meščanski maniri z osnovami v starejših obdobjih. Prenova je temeljila na podrobnih raziskavah stavbne preteklosti, odkrivanju posameznih elementov in je potekala pod konservatorskim vodstvom in nadzorom Alenke Železnik z Zavoda za kulturno dediščino Slovenije, Območna enota Ljubljana.


Raziskave so pokazale stavbni razvoj hiše oz. dveh meščanskih hiš skozi stoletja, to je od srednjega veka preko renesanse in baroka do začetka 20. stoletja in hkrati razkrile izjemne kvalitete arhitekture, njene slikarske, kiparske in stavbne opreme. Razpoznavna kontinuiteta razvoja hiše, ki so jo skozi stoletja gradili in oblikovali lastniki iz vrst bogatih meščanov in plemstva je zaradi svoje izjemnosti, pričevalnosti in redkosti zahtevala skrbno načrtovanje in izvedbo obnove.

Pomemben del prenove so bile tudi arheološke raziskave. Odkrile so velike količine materialnih ostalin (lončenina, kosti, kovinski predmeti, steklo itd.) in druge arheološke strukture in depozite (ostanke nekdanjih peči, odpadne jame, latrine, temelje starejših arhitektur itd.), ki jih po besedah konservatorja Mitje Pergarja z Zavoda za kulturno dediščino Slovenije OE Ljubljana, časovno lahko umestimo od srednjega veka do danes.

Tik pred koncem arheoloških raziskav so bili na atrijskem dvorišču severne hiše odkriti ostanki nosilnih stebrov lesene arhitekture in večja pravokotna jama, ki je imela stene obložene z deskami. Ti odkriti ostanki naj bi bili iz časa srednjega veka (13. – 14. stoletje), gre torej za sledove iz časa najstarejše zgodovine mestne naselbine v Krškem. Odkriti ostanki lesene srednjeveške meščanske arhitekture sodijo med izredno redke najdbe, saj vemo, da les kot gradbeno gradivo izredno hitro propade brez ustrezne zaščite oz. ustreznih klimatskih pogojev. Tovrstni leseni arhitekturni ostanki na območju Slovenije in tudi širše v bližnji regiji so zelo redki. Primerljive najdbe lesene arhitekture meščanskih stavb poznamo zgolj v Ljubljani (Krojaška ulica) in na območju Hrvaške (npr. v Zagrebu). Raziskave je izvedlo podjetje ARHOS d.o.o. iz Brežic pod vodstvom Alenke Jovanović in Slobodana Olića in strokovnim arheološkim konservatorskim nadzorom ZVKDS, OE Ljubljana.

Kombinacija izvedenih raziskav, stavbne analize in arheoloških izkopavanj, ki so podprte z odkritimi materialnimi dokazi, je ponudila nov pogled na razvoj stavb skozi stoletja in na srednjeveško in novoveško bivanjsko kulturo nekdanjih prebivalcev Krškega. Del odkritij bo predstavljenih tudi v kasnejših zbirkah, ki bodo del hiše.

Financiranje investicije

Naložba v obnovo je vredna 2,8 mio evrov, v višini 711.000 evrov je investicijo sofinanciral Evropski sklad za regionalni razvoj, v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2010—2012, sofinanciranje iz sredstev državnega proračuna znaša 739.000 evrov, preostanek 1,3 mio pa je zagotovila Občina Krško.

Pester program ob otvoritvi, v torek, 5. marca


V programu slovesnega odprtja bodo nastopili zanimivi gostje: prebivalci mesta Adam Bohorič, Jurij Dalmatin, Janez Vajkard Valvasor, Ana Maksimila Valvasor, Regina Konstanca Valvasor, Josipina Hočevar in seveda sam Janez Mencinger, v obnovljenem atriju hiše bodo obiskovalci lahko prisluhnili tudi programu Glasbene šole Krško, si ogledali film » Zgodba o dediščini mesta Krško«, se sprehodili po vodenem ogledu skozi prvo nadstropje te obnovljene znamenitosti, v pritličju pa se bodo srečali z arheološkimi najdbami, rokodelcema Stanko Hrastelj in Borutom Cafuto, ob rekonstruirani sušilnici iz 19. Stoletja pa poizkusili suho sadje Anice Župevc in ostale dobrote ter svojim znancem in prijateljem poslali priložnostno razglednico, ki bo izšla ob otvoritvi obnovljene znamenitosti, ki sovpada z jubilejem pridobitve mestnih pravic 5. marca 1477.

Mencingerjeva hiša-novinarska konferenca pred otvoritvijo