merceva Odkrito.si

Vrnitev po dveh desetletjih! Se še spomnite te ...

gabrielle carahan Svet24.si

Potrjeno: 22-letno hčer znanega glasbenika ...

laganje Petisvet.si

Prepoznajte znake in razkrinkajte lažnivce!

Pilot_2_galerija Svet24.si

Vojaški piloti krepko prehiteli zdravnike

zala kralj gašper šantl Svet24.si

Evrovizijski šok: napaka pri glasovanju, ...

Rene Mlekuž je presrečen, ker jo je našel Njena.si

Znan Slovenec po ločitvi pokazal novo izbranko

eva poklič Njena.si

Kaj se je zaradi šova zgodilo z Evo?

Novice Ljubljana/Novo mesto

FOTO: Mladi pred podnebnim štrajkom - Gre za našo prihodnost

Piše: STA

Čas objave:
13.03.2019 18:22

Gre za našo prihodnost, so pred podnebnimi protesti, ki jih pripravljajo v petek, poudarili mladi. Podnebni protesti bodo potekali tudi v Novem mestu. "Ne stavkamo zato, da lahko zamudimo pouk. Mladi se aktiviramo in to ni enkratni dogodek," je pred t. i. Podnebnim štrajkom danes v Ljubljani poudarila Gala Alica Ostan Ožbolt.

DSC_0639 copy.jpg
Mladi za podnebno pravičnost
Foto: Nejc Trampuž in Luka Prijatelj

Mladi so pred petkovimi podnebnimi protesti, ki bodo potekali tudi v Novem mestu, v Ljubljani, Mariboru, Kopru,  Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku, globalno pa v več kot 1300 mestih v skoraj 100 državah sveta, za novinarje v Ljubljani danes pripravili uprizoritev nevzdržno vročega sveta. Pri tem so poudarili, da je njihov protest zgolj začetek.

MZPP
Mladi za podnebno pravičnost
Foto: MZPP, Foto: Nejc Trampuž in Luka Prijatelj

"To je zelo pomembna priložnost za nas mlade, ki nam pogosto očitajo, da smo zelo pasivni, da pokažemo, da nismo," je dejala Ostan Ožboltova. Izpostavila je velik odziv na uvodnih pripravljalnih sestankih ter več kot 200 aktivnih članov gibanja Mladi za podnebno pravičnost, ki pričajo, da mladi mislijo resno.

"To ni le protest. Izdelali smo zahteve, imamo vsebinsko skupino in skupino za odnose z javnostmi. Mladi se aktiviramo. To ni enkraten dogodek," je poudarila. "Smo šele začeli in naša aktivacija kaže, da tega ne delamo le, da bi lahko špricali pouk, ampak za našo prihodnost," je dodala.

IMG_7594.JPG
Mladi za podnebno pravičnost
Foto: MZPP, Foto: Nejc Trampuž in Luka Prijatelj

"Gre za najpomembnejše vprašanje našega časa," se je strinjal Atila Urbančič. Spomnil je na oblikovane jasne zahteve gibanja in dodal, da bodo v prihodnjih dneh te strnili v ključne štiri zahtevane ukrepe. Veseli so podpore ministrstva za okolje, odprto pa še ostaja vprašanje, ali jih bodo v petek sprejeli predstavniki vlade.

Gibanje je zajelo tudi osnovnošolce. Eden od njih, Voranc Bricelj, je izpostavil, da politiki premalo naredijo za našo državo in svet. "Preveč obljubljajo in premalo naredijo," je povedal.

DSC_0564 copy.jpg
Mladi za podnebno pravičnost
Foto: MZPP, Foto: Nejc Trampuž in Luka Prijatelj

So pa mladi veseli podpore, ki so je deležni v svojih šolah. Aja Vrenjak, ki obiskuje ljubljansko gimnazijo Poljane, je povedala, da jih šola zelo podpira. "Nekaj težav je bilo z opravičljivimi urami, a smo si jih izborili, ker gre za pomemben cilj. Zakaj bi se izobraževali za prihodnost, ki je ne bomo imeli?" je vprašala.

Tudi Lena Penšek z iniciative Mladi za podnebno pravičnost je poudarila, da so bili odzivi osnovnih in srednjih šol na njihovo pobudo večinoma pozitivni. "Veliko se jih je samoorganiziralo, tako potekajo protesti tudi po drugih krajih, kjer so bile prav šole tiste, ki so prve pokazale interes," je pojasnila.

DSC_0539.jpg
Mladi za podnebno pravičnost
Foto: MZPP, Foto: Nejc Trampuž in Luka PrijateljO svojih prizadevanjih so mladi obvestili tako šole kot dijaške in študentske organizacije. Tistim, ki so pokazali interes in angažiranost, so nudili podporo v organizaciji, pomoč pri koordinaciji in poskrbeli za vsebinsko izobraževanje o tematiki.

Zelo pozitivno so sicer presenečeni z odzivom šol v manjših krajih, do konca tedna pa pričakujejo, da se bodo organizirali še v kakšnem kraju v Sloveniji, pa četudi z manjšimi akcijami in ne nujno protestom.

V teh dneh je sicer sporočilo protesta nekoliko zasenčilo vprašanje, ali bodo učenci, ki se bodo protesta v petek udeležili, opravičeni od pouka. S takšnim pozivom se v iniciativi, kot je pojasnila Lena Penšek, na šole niso obrnili. Navodil ali pobud šolam za petek niso pripravili niti na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Kot so sporočili z ministrstva, se zavedajo, da so okoljski problemi nedvomno eno od najbolj perečih vprašanj in zato podpirajo aktivnosti mladih na področju varovanja okolja. Je pa šola po njihovih navedbah odgovorna za izvedbo in organizacijo izobraževalnega programa ter za opravičevanje izostankov dijakov. "Verjamemo, da bodo šole, v okviru upravičenosti razlogov za oprostitev prisotnosti učenca in dijaka pri pouku in drugih oblikah izobraževalnega dela, znale na pravi način umestiti tudi to odsotnost," so sklenili.

O najavljeni odsotnosti in ravnanju šol glede opravičevanja izostankov so se medsebojno posvetovali ravnatelji nekaterih ljubljanskih gimnazij. Kot je za STA pojasnil ravnatelj Gimnazije Poljane Bojan Bogatec Končan, so zavzeli dokaj enotno stališče, in sicer, da bo pouk potekal po urniku, če bo kateri od dijakov želel oditi na protest, ki se bo začel ob 11.55, pa bo moral imeti soglasje staršev.

Shod bo v petek potekal tudi v Mariboru, kamor se bo med drugimi odpeljalo tudi okoli 30 dijakov Srednje šole Slovenska Bistrica. "Shoda se lahko udeležijo dijaki, ki na ta dan nimajo pisnega ali ustnega ocenjevanja znanja. V tem primeru njihov izostanek ne bo opravičen. Pouk lahko zapustijo po glavnem odmoru, okoli 10.30, na protest bodo odšli z javnim avtobusnim prevozom," je pojasnila tamkajšnja učiteljica slovenščine in španščine Maja Kodrič Crnjakovič.

Podporo protestom je danes izrekel tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). K udeležbi na podnebnem štrajku sindikat vabi tudi svoje članice in člane. "Če jim okoliščine in obveznosti to dopuščajo, naj se s svojimi učenci in dijaki odpravijo na ulico ter tako opozorijo vlado in druge pristojne, naj se odgovorno odzovejo na odločne zahteve po takojšnjem ukrepanju v boju proti intenzivnim škodljivim podnebnim spremembam," so sporočili.