Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Žužemberk

FOTO: Na Cviblju slovesno

Piše: Radio Krka, STA

Čas objave:
20.10.2012 08:42

Pri spomeniku na Cviblju nad Žužemberkom so pripravili spominsko slovesnost na več kot 2200 padlih borcev, tako domačih kot tujih, med drugo svetovno vojno v osvobodilnih bojih.

Častni govornik je bil predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Miha Molan.

Zbrane je nagovoril še žužemberški župan Franc Škufca, podpredsednica državnega zbora Renata Brunskole, delegacije generalštaba Slovenske vojske, tujih diplomatskih predstavništev, katerih borci so padli v Suhi krajini, borčevskih organizacij in drugih pa bodo položili spominske vence, je še povedal Kostevc.

Med borci, ki so padli v suhokranjskih osvobodilnih bojih so bili tudi pripadniki tujih enot. Po doslej znanih podatkih je tam padlo 138 antifašistov in antinacistov iz več evropskih držav, Avstrije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Makedonije, Rusije, Srbije in Ukrajine. V napadih partizanov na sovražno postojanko Žužemberk so sodelovala tudi letala Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Pod spomenikom je grobnica, vendar pa v njej niso pokopani vsi, ki so navedeni na njegovih kamnitih ploščah. Na njih je vklesano 1150 imen slovenskih in drugih borcev ter žrtev z območja Dolenjske, po zadnjih raziskavah pa je število teh naraslo na 2239. Novo odkritih imen je 1089, na spomenik pa jih bodo vpisali ob njegovi obnovi, ki bo četrta po vrsti. Cvibeljski spomenik ima status kulturnega spomenika in spomenika tujih armad.

(FOTO: SLAVKO MIRTIČ, MIRAN ZUPANČIČ)