Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj

FOTO: »… na kraju, ki se imenuje Črnomelj …«

Piše: Občina Črnomelj

Čas objave:
20.10.2018 06:56

V pastoralnem centru so predstavili publikacijo Janeza Weissa. Gre za memento na 790-letnico ustanovitve župnije Črnomelj in prve omembe dežele ter naselja v pisnih virih.

18. oktobra 1228 je bila izstavljena listina s katero je bila ustanovljena župnija Črnomelj. V listini sta prvič omenjena tako Črnomelj, kakor dežela, ki se imenuje Metlika, današnja Bela krajina. Ob 790-letnici tega pomembnega dogodka, s katerim sta Črnomelj in Bela krajina stopila v srednjeveško zgodovino Evrope, je torej potekala predstavitev publikacije kot memento na 790-letnico ustanovitve Župnije Črnomelj in prve omembe dežele ter naselja v pisnih virih. V času nastanka župnije je bil Črnomelj kraj, naselbina brez posebnega statusa. Že 23 let kasneje leta 1251 se omenja sodnik, trški sodnik, kar nakazuje na rast naselbine. Leta 1277 pa je Črnomelj izrecno omenjen kot t.i. »forum« trg. Prelomnica prve omembe Črnomlja kot naselja ter kasneje kot mesta sega torej daleč v zgodovino. Prav zaradi tega si obeležitev obletnice zasluži posebno mesto in pozornost.

Publikacijo je predstavil avtor Janez Weiss, prisotne pa sta nagovorila županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič ter črnomaljski župnik Gregor Kunej. Županja je v svojem nagovoru predstavila številne aktivnosti, projekte in ukrepe, ki tako ali drugače prispevajo k ureditvi in oživljanju mestnega jedra ter ob tem dodala, da je kar nekaj nalog še pred nami, v prvi vrsti Ulica Mirana Jarca.

Izdaja publikacije »… na kraju, ki se imenuje Črnomelj …« je z vsemi stroški stala 3.505,87 EUR in je bila v celoti krita iz občinskega proračuna.