gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Šentjernej

FOTO: Na tradicionalnem koncertu Pihalnega orkestra Občine Šentjernej

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.12.2017 12:41

Pihalni orkester Občine Šentjernej je tudi letos pripravil tradicionalni božično-novoletni koncert.

V Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju so obiskovalci lahko poslušali različne glasbene žanre, od skladb iz klasičnega repertoarja za pihalne orkestre pa vse do lahkotnejših tujih in slovenskih skladb.

V goste so tokrat povabili otroški pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Mojce Kruh ter mlade glasbenike, ki so se zbrali na pobudo pihalnega orkestra, da bi nekoč tudi sami zaigrali kot del njihove tolkalske sekcije.

Prvič so tako skupaj nastopili Nika Blažič, Gal Giodani, Gašper Giodani, Alja Hudoklin, Gal Hudoklin, Marko Kalin, Lovro Kralj, Jakob Tomič, Jan Tomič, Gašper Rangus in Nika Žnidaršič. Družbo jim je delala še Leticia Slapnik Yebuah, ki poučuje tolkala na novomeški Glasbeni šoli Marjana Kozine. S poukom so pričeli oktobra letos in se v tem kratkem času že naučili 2 skladbi, s katerima so navdušili številno publiko. Tako je pihalni orkester zasijal v posebni luči.

Nastopila je tudi pihalna sekcija orkestra. Dirigent Sandi Franko poučuje klarinet v glasbeni šoli, zato tudi ta izbira. Sicer pa je pihalni orkester del izjemne zgodbe ob ubranih ritmih, spoštovanju tradicije godbeništva ter skupne želje – širiti veselje in ljubezen do glasbe med ljudi. To so dokazali s koncertom.

So društvo, ki sodi med ugledna kulturna društva z eno najdaljših in najbolj žlahtnih tradicij v občini. Sodelujejo na slavnostnih odprtjih vseh večjih pridobitev, vrsto let pa ob rani zori na prvomajsko jutro zaigrajo budnico v čast prazniku dela, ki odzvanja po vsej občini in tudi na Javorovici. V času Jernejevega vsako leto sodelujejo na tradicionalni Jernejevi povorki, tako kot vrsto let zapored, pa jih bomo letos spet slišali na drugem največjem prazniku v občini - na Štefanovem v Dolenji Stari vasi.

Na sobotnem koncertu je zbrane nagovoril tudi predsednik orkestra Jani Selak, ki se je zahvalil vsem za sodelovanje in dolgoletno zvestobo. Na koncertu so  izvedli tudi krst novih članov: Neža Rangus, Eva Luštek, Marko Blažič, Nika Blažič, Tjaša Blažič, Luka Hudoklin, Tina Božič, Ana Cimerman, Katja Škrbec, Ana Vahčič, Klavdija Jakše, Marko Kalin, Manca Judež in Teo Šinkovec so ponosni, da so del te uspešne zgodbe.