Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Ljubljana/Novo mesto

FOTO: Najvarneje kolesarijo mladi iz Osnovne šole Bršljin

Piše: STA

Čas objave:
24.05.2019 12:56

Na zaključni prireditvi programa Varno na kolesu, katerega namen je preko tekmovalno obarvanih nalog ter dodatnih aktivnosti za utrjevanje prometnih znanj poskrbeti, da se bodo osnovnošolci varneje vključili v promet, je zmago letos slavila Osnovna šola Bršljin. S tem si je prislužila glavno nagrado v višini 1000 evrov, so sporočili organizatorji.

VNK_ETM_Br+íljin (2).JPG
Učenci OŠ Bršljin
OŠ Bršljin

Drugo mesto je osvojila osnovna šola Prestranek, ki je prejela nagrado v višini 800 evrov, tretje mesto pa je zasedla Osnovna šola Dobje z nagrado v višini 600 evrov.

Vseslovenski program Varno na kolesu je letos sicer povezoval 90 šol oziroma več kot 3300 šolarjev. Družba Butan plin je skupaj z javno agencijo za varnost prometa, policijo, Kolesarsko zvezo Slovenije, podjetjem BTC, Telekomom Slovenije in Zavarovalnico Triglav program letos izvedla že sedmič, so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.

VNK_ETM_Br+íljin (1).jpg
Varno na kolesu
Foto: OŠ Bršljin

Udeleženci so se na četrtkovi prireditvi lahko podali na kolesarski poligon, preverili svojo naletno težo pri različnih hitrostih ob morebitni nesreči, se preizkusili v polžji vožnji in sestavljanju prometnih znakov, preverili svoje znanje o kolesarski opremi in prisluhnili predstavitvi policije, so dejavnosti udeležencev predstavili organizatorji.

Mladi si lahko preko programa utrjujejo prometno znanje, spoznavajo cestnoprometne predpise in kolesarsko opremo ter se seznanjajo z morebitnimi nevarnimi točkami v lokalnih prometnih ureditvah.

Program izpostavlja tudi zabavno plat kolesarjenja in vabi k aktivnemu preživljanju prostega časa. Vsi učenci sodelujočih šol so lahko tako v okviru dodatne naloge "Na kolo za zdravo telo" z rednim kolesarjenjem nabirali kilometre za svojo šolo. Na prireditvi so bile tako razglašene šole z najvišjim povprečnim številom prevoženih kilometrov. Največ kilometrov so zabeležili na Osnovni šoli Moravče.

Prireditve sta se med drugim udeležila tudi nizozemski veleposlanik v Sloveniji Bart Twaalfhoven, ki pozdravlja širjenje zglednih kolesarskih vrednot med mladimi, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Jankovič in Marta Novak z Zavoda za šolstvo in šport.