Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

FOTO: Nočni tematski pohodi na Sv. Vid

Piše: ZPTM Brežice

Čas objave:
15.01.2018 09:40

Da bodo dolge zimske srede zanimive, so se na Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice odločili, da tudi letos nadaljujejo s tradicijo nočnih pohodov na Sv. Vid, ki pa so tokrat oviti v prav posebno tematiko.

Na pohodih povezujejo zgodbe današnjih dni, ki jih pišejo ljudje ob Gorjancih in rekah, z zgodbami, ki sežejo vse tja do pozne antike.

Minulo sredo so v sklopu prvega izpeljanega tematskega pohoda (prvi je odpadel zaradi slabega vremena) obdelali kar dve temi; Rimsko cesto in utrdbe na Gorjancih. Na postanku ob poti na vrh so izvedeli, da sta na širšem območju Čateža oziroma Krško-brežiškega polja potekala dva kraka rimske ceste, ki je sicer povezovala Ljubljano in Sisak. Na območju je prav tako potekala meja med rimskima provincama Norik in Panonija, kar je dodaten element pomembnosti oziroma dogajanja. Za življenje v okolici Čateža sta bili zelo pomembni tudi utrdbi Romula ter Gradišče pri Velikih Malencah.

Spoznali so značilnosti območja v rimskih časih ter pomembnost reliefnih razmer, ki so omogočale nadzor ključnih točk rimske ceste in s tem kontrolo ter varnost ljudi in naravnih bogastev. 

V tematske srede so se vključili tudi nekateri lokalni ponudniki kulinaričnih dobrot, ki pohodnike vsako sredo, po pohodu povabijo na pogostitev po akcijskih cenah. 

Naslednji pohod bo že to sredo, ko bomo razgledno točko nad Brežicami osvojili v duhu tematike Rimskih term.