ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Metlika

FOTO: Zgodba o industrijski Metliki

Piše: Fakulteta za turizem, M.K.

Čas objave:
26.06.2019 10:36

Ob zaključku projekta »Zgodba o industrijski Metliki« so študenti in mentorji, ki so sodelovali pri projektu, predstavili končne rezultate. Pripravili so analizo stanja turizma v Metliki, predloge nove grafične podobe, model arhitekturne revitalizacije industrijske cone Beti in inovativne ideje, kako v Metliki ponuditi turistične pakete tekstilnega industrijskega turizma.

9_predstavitev_Miha Puh.jpg
Predstavitev - Miha Puh
Foto: M.K.

Zaključna predstavitev projekta »Zgodba o industrijski Metliki« je potekala v ponedeljek, 24. 6. 2019, v prostorih Vinske kleti Metlika. Na njej so sodelovali študenti Miha Puh, Laura Lupše, Nejc Žugelj in Vanessa Šuler (iz Fakultete za turizem Univerze v Mariboru), Bernarda Vidmajer (iz Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani), Taja Jančič (iz Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani) ter Jakob Puh (iz Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani), prav tako pa tudi mentorice projekta doc. dr. Maja Turnšek in asist. Barbara Pavlakovič (iz Fakultete za turizem Univerze v Mariboru) in Petra Grmek Green v sodelovanju z Lenko Puh (iz zaposlitvenega centra Allium, PE Metlika, iz Etri skupnosti).

14_predstavitev_2.jpg
Predstavitev
Foto: M.K.

Osnovni namen projekta, ki je potekal od začetka marca do konca junija 2019, je spodbuditi razvoj novih oblik turizma v Občini Metlika in širše v Beli krajini. Ena od takih možnosti je industrijski turizem, ki se v Metliki lepo povezuje s tekstilno obrtjo in industrijo, saj ima občina tradicijo pridelovanja lanu in več tekstilnih tovarn, kot so podjetja Beti, Komet, Pletisa, Konfekcija Julija in druga. Tako so možni ogledi proizvodnje ter nakupovanje končnih izdelkov. Predvsem pa je pomembno, da je tekstil del lokalne identitete in kot tak se lahko vplete v različne zgodbe turistične ponudbe – v ponudbo spominkov, dogodkov, dekoracijo namestitev, kulinariko, šport …

13_izdelki_maketa_grafika.jpg
Izdelki - maketa -grafika
Foto: M.K.

Na zaključnem dogodku so študenti predstavili štiri različne turistične produkte, ki vključujejo ponudbo tekstilnega industrijskega turizma. Vsak produkt je namenjen svoji ciljni skupini, kot so osnovnošolci, slovenske družine z majhnimi otroki, tuji tranzitni turisti (z avtodomi) ter pari srednjih let. Nekateri se bolj zanimajo za športne, drugi za kulturne aktivnosti, zato je turistična ponudba prilagojena, a je program vedno prepleten z ogledom podjetja Beti, delavnicami tiska na tekstil, nakupovanjem v Kometu in Konfekciji Julija in tematsko obarvanimi dejavnostmi.

4_predstavitev_Zavod Allium.jpg
Predstavitev Zavod Allium
Foto: M.K.

Študenti so pripravili tudi domiselne rešitve, kako tekstil vpeljati v splošno grafično podobo Metlike. Tako je nastala nova grafika iz obstoječih tradicionalnih tekstilnih vzorcev in vzorcev s pisanic, ki se lahko uporabi na spominkih, kot so blokci, zvezki, mape, magneti, značke, nalepke, denarnice, torbe … Nenazadnje pa so študenti v sklopu projekta predlagali razvoj redne ponudbe ogleda tovarne Beti in hkrati oblikovali arhitekturni načrt in maketo revitalizacije območja Industrijske cone Beti, da bo primerno za sprejem in dejavnosti obiskovalcev.

3_študenti in mentorice_2.jpg
Študenti in mentorice
Foto: M.K.

Kot je povedala ena izmed mentoric projekta Barbara Pavlakovič, je ta projekt pobuda lokalni skupnosti, da pri razvoju turizma uporabi svoje prednosti in jih nadgradi s priložnostmi. Tradicija, srčnost domačinov, znanje in spretnosti ter razvita tehnologija so tiste posebnosti, ki naredijo destinacijo privlačno za sodobnega turista, ki išče zanimiva doživetja in izkušnje. Metlika in Bela krajina to zagotovo imata. In ne samo na področju tekstilnega industrijskega turizma, ampak tudi v mnogih drugih podjetjih, ki lahko obiskovalcem ponudijo oglede svoje proizvodnje in s tem naredijo Belo krajino privlačno destinacijo industrijskega turizma.

Hkrati je bil projekt »Zgodba o industrijski Metliki« zastavljen tako, da bi v nove turistične produkte vključeval ljudi z manj priložnostmi. Tako bi lahko nekdanji zaposleni ali starejši delavci prevzeli vodenje ogledov ter izvajanje delavnic, kjer bi obiskovalce navdušili s svojim znanjem o podjetju, samo delovno mesto pa bi bilo bolj prilagojeno njihovim zmožnostim. Zelo pomembno pa je tudi, da je turistični produkt del celotne lokalne skupnosti, kjer se med seboj povežejo različni turistični ponudniki ter javni in nevladni sektor s področja turizma. Tako so tudi študenti na projektu sodelovali s številnimi akterji, kot so Občina Metlika, Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika, RIC Bela krajina, Belokranjski muzej, KUD Plac, Beti d.d. in drugi. Prav vsem se želijo zahvaliti za vso njihovo pomoč, še posebej pa Domu starejših občanov v Metliki, ki jim je omogočil, da so svoja redna delovna srečanja lahko imeli v Centru aktivnosti – Srebrni dvor. 

Projekt deluje v okviru javnega razpisa “Projektno delo z negospodarskim in neprofitnim sektorjem-Študentski inovativni projekti za družbeno korist 2016-2020 za študijski leti 2018/2019 in 2019/2020«. Celoten naziv projekta je Zgodba o industrijski Metliki: Oblikovanje inovativnih turističnih produktov: industrijski turizem, revitalizacija in trajnost. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.