danii-banks Svet24.si

FOTO: Instagram zvezdnica se je gola soočila z ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

horoskop_zodiak_znakijpg Svet24.si

Horoskop za sredo, 11. decembra

new-jersey, jersey-city Svet24.si

FOTO in VIDEO: Strelski obračun v ZDA: trajal ...

profimedia-0191626479 Dobra karma

Kako žalostno! Bivši mož Petri želi bolnega ...

alenka kosir Njena.si

Sprememba: Alenka Košir se je po 30 letih ...

jan-in-tilen-klobasa Njena.si

Dvojčka Klobasa na osupljivi popolni preobrazbi -...

Novice Novo mesto

FOTO: Novo mesto ima najlepše mestno jedro

Piše: MO Novo mesto

Čas objave:
14.11.2019 12:30

Mestna občina Novo mesto je včeraj v Ljubljani na zaključni slavnostni prireditvi vseslovenske akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je potekala v sklopu Dnevov slovenskega turizma, prejela 1. nagrado v kategoriji mestna jedra. Župan Gregor Macedoni je nagrado prevzel za prenovljeni Glavni trg z okolico.

Novo mesto.jpg
Novo mesto ima najlepše mestno jedro
Foto: TZS

Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj najbolje ocenjenim v posameznih kategorijah, ki jo je pripravila Turistična zveza Slovenije (TZS), je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Marjana Šarca. TZS je podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem.

Novomeški Glavni trg.jpg
Novomeški Glavni trg
Foto: M.K.

V obrazložitvi na slavnostni prireditvi so med drugim za novomeško mestno jedro izpostavili:
»Komisija izpostavlja celovito prenovo starega mestnega jedra kot najuspešnejši dosežek urejanja zgodovinskih jeder mest za leto 2019. Glavni trg je tako postal središče in prostor druženja ter srečevanja ljudi, saj je tudi zaprt za promet. Prenova je potekala po konservatorskem načrtu Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je nastal po zamislih arhitekta zadnje prenove Marjana Mušiča v 50. letih prejšnjega stoletja. Trg so tlakovali s 700.000 novimi granitnimi kockami, litoželezni pokrovi jaškov po novem niso več vidni, raven cestišča pa je prilagojena višini objektov, kar polepša in ga funkcionalno približa prebivalcem. Ključni del prenove je bila ureditev podzemne infrastrukture, za katero so po večjem delu trga zgradili podzemni kolektor, ki združuje kanalizacijsko, vodovodno, električno nizkonapetostno in telekomunikacijsko omrežje. Komisija tudi izpostavlja, da je mesto v programu urejanja dalo prednost prebivalcem, zlasti mladim - katerim občina na dveh lokacijah ureja 17 stanovanj za mlade družine.«

Moja dežela 2019 nagrajenci.jpg
Moja dežela 2019 nagrajenci
Foto: TZS

Letos se je na državno tekmovanje akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki poteka že od leta 1991, uvrstilo 90 mest in krajev, 18 kampov in glampingov, sedem mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi.