Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Črnomelj

FOTO: Novomeški škof obiskal Črnomelj, pomoč zbirajo še naprej

Piše: Škofija Novo mesto, J.P.

Čas objave:
16.06.2018 15:06

Prošnji Župnijske karitas Črnomelj za pomoč po hudem nedavnem neurju v Beli krajini, so se takoj odzvali Škofija Novo mesto z donacijo 10 tisoč evrov, Slovenska karitas prav tako z 10 tisoč evri pomoči iz interventnega sklada in mnogi posamezniki, ki so na račun Župnijske karitas do zdaj prispevali skupaj 12 tisoč evrov.

Zbiralna akcija pa poteka tudi na ravni Slovenske karitas in drugih dobrodelnih ustanov.

Obisk +íkofa Glavana v Beli Krajini po neurju s to¦Źo, 14jun2018, foto_IL (14).jpg

V znak podpore in solidarnosti s prizadetimi je v sredo popoldne novomeški škof Andrej Glavan skupaj s črnomaljskim župnikom Gregorjem Kunejem, generalnim tajnikom Slovenske karitas Cvetom Uršičem, predsednikom Škofijske karitas Novo mesto Cirilom Murnom in tajnico Župnijske karitas Črnomelj Ano Pavlakovič obiskal operativni štab civilne zaščite v gasilskem domu v Črnomlju.

Obisk +íkofa Glavana v Beli Krajini po neurju s to¦Źo, 14jun2018, foto_IL (12).jpg

Tam se je srečal z županjo Občine Črnomelj Mojco Čemas Stjepanovič, poveljnikom gasilske enote Jožetom Vrščajem in z vključenimi v reševanje nujnih razmer.

Obisk +íkofa Glavana v Beli Krajini po neurju s to¦Źo, 14jun2018, foto_IL (2).JPG

Županja je škofu na kratko predstavila obseg škode, način reševanja nastale situacije in kakšna pomoč je v tem trenutku najbolj potrebna. Najbolj so poškodovane strehe, ki so jih gasilci do sedaj pokrili s folijami. Hkrati je že stekla tudi akcija nabave strešnikov. Poleg javnih in gospodarskih objektov so najbolj prizadeti stanovanjski objekti, kmečka poslopja in kmetijski pridelek posameznikov.

Obisk +íkofa Glavana v Beli Krajini po neurju s to¦Źo, 14jun2018, foto_IL (31).jpg

Škof se je zahvalil vsem interventnim skupinam, ki so pokazale svojo hitrost in odločnost v reševanju in premagovanju nastalih težav. Škof je v nadaljevanju obiskal še najbolj prizadete vasi, se srečal s tamkajšnjimi prebivalci in jim izrazil svojo bližino in pomoč. Obiskal je tudi najbolj prizadeto podružnično cerkev sv. Sebastijana v Mestni Lozi, ki je bila pred nekaj leti popolnoma obnovljena, v neurju pa je ostala brez strehe in prizadeta od zamakanja.

Obisk +íkofa Glavana v Beli Krajini po neurju s to¦Źo, 14jun2018, foto_IL (22).JPG

Skupna škoda po trenutnih ocenah presega 20 milijonov evrov, od tega na stanovanjskih objektih 6 milijonov, na gospodarskih objektih 4 milijone in na industrijskih objektih 6,5 milijona evrov. V dobrodelni akciji s prostovoljnim zbiranjem sredstev se je preko mreže Karitas dozdaj zbralo že okoli 40.000 €.

V dogovoru med Občino Črnomelj, Centrom za socialno delo, mrežo Karitas (Slovenska, Škofijska in Župnijska karitas) in Rdečim križem se bo vsa prispela pomoč v prihodnjih tednih koordinirano razdelila med prizadete, da ne bi prišlo do situacij podvajanja podeljenih sredstev, ko bi nekateri pa ostali povsem brez pomoči. 

Darovalci lahko darove nakažejo na Slovensko karitas, Kristanova ulica 1 TRR (Nlb): SI56 0214 0001 5556 761 

Sklic: SI00 201
Namen: NEURJE 2018
Pomagate lahko tudi s SMS sporočilom KARITAS na 1919, s katerim boste prispevali 1 eur za strešnik. Prispevajo lahko uporabniki Telekoma Slovenije, A1, Telemacha, T-2, Bob in Hot.si.

Prizadeti posamezniki in družine pa so povabljeni, da se s prošnjo za pomoč (obrazec) obrnejo naŠkofijsko karitas Novo mestoali neposredno na prostovoljceŽupnijske karitas v Črnomlju.