Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Värnamo/Brežice

FOTO: Obisk Ekonomske in trgovske šole Brežice na Švedskem

Piše: M.G.

Čas objave:
14.04.2018 21:57

V švedskem mestu Värnamo je od 8. do 13. aprila potekalo tretje srečanje šestih šol v okviru projekta Erazmus+, iz Švedske, Finske, Španije, Grčije, Portugalske in Slovenije, ki so vključene v evropski projektWorldofWork.

Prvo srečanje je potekalo lansko jesen v Brežicah, saj je njihova šola glavna koordinatorica projekta, ki pod vodstvom profesorice Elene Mlakar skrbi, da so skupni produkti čim bolje pripravljeni in da je dodana vrednost projekta čim bolj koristna za vse udeležence. Drugo srečanje je letošnjega februarja potekalo na Portugalskem, tretje pa na Švedskem. Projekt se bo zaključil z zadnjima dvema srečanjema, ki bosta jeseni v Grčiji in spomladi 2019 na Finskem.

DSC07739.jpg


Na Švedsko so iz Ekonomske in trgovske šole Brežice potovali dijaki Jure Tomše, Blaž Vogrin in Mateja Subanv spremstvu profesoric Elene Mlakar, Alenke Pečnik Kranjec in Metke Galič. Dijaki so oblikovali kreativen in formalen življenjepis, sestavili svoj portfolio z osebnim opisom, opisom mehkih veščin, dosežki v času šolanja in dokumentom europassmobility, ki v slovenskem in angleškem jeziku dokazuje znanja in veščine, ki so jih pridobili na Švedskem.

DSC07819.jpg

Dijaki so predstavili svojo poslovno idejo in tekmovali z drugimi pred komisijo. Hkrati so tudi sami ocenjevali naložbene možnosti v druge ideje in izbrali zmagovalca. S sodelovanjem vseh udeležencev so nastali različni skupni izdelki.

DSC07995.jpg

Zanimiv je video z ugotovitvami dijakov o pomenu znanja jezika, vlogi EU pri spodbujanju Erasmus+ projektov in razvijanju medosebnih veščin, pa tudi razstava kreativnih življenjepisov in spletni časopis (https://wownews2018.blogspot.se).

Po ogledu šolskega centa FiGYVärnamo(http://www.figy.se/)  na Švedskem, kjer izobražujejo več kot tisoč dijakov v različnih programih za pridobitev poklica in za nadaljevanje  šolanja, so najprej od predstavnika zaposlitvenega uradadobili vpogled na trg dela na Švedskem in možnosti vstopa s strani različnih iskalcev zaposlitve, ki prihajajo iz Švedske, iz Evropske unije, pa tudi iz drugih držav.

DSC08121.jpg

Obiskali so mestno hišo, kjer jih je sprejel župan mesta in jim predstavil delovanje javnega sektorja na Švedskem in podrobno v območju mesta Värnamo.  Gostitelji so jih peljali na ogled muzeja sodobne umetnosti Vandalorum in v prostore bivše tovarne gume Gummifabriken, ki so jo popolnoma obnovili in v njej povezali kulturni, tehnični, raziskovalni in podjetniški center, vse z namenom trajnostnega razvoja regije.

Visoka investicija v skupni center se je izplačala, saj deluje kot unikatna večplastna podpora novim podjetnikom in vsem prebivalcem območja okoli Värnama. Vse udeležence srečanja so domačini peljali tudi na ogled tovarne stekla KostaBoda in na univerzo Linnaeus oz. campusVäxjö, kjer so jim predstavili brezplačne možnosti za redni študij ali poletne tečaje za študente iz EU.

DSC08042.jpg

Ogledali so si tudi njihovo trgovino z rabljenimi izdelki, ki omogoča, da stare stvari dobijo novega lastnika in tako ponovno oživijo, narava pa ostaja hvaležna.

DSC08174.jpg

Švedska je vzorna pri izvajanju dolgoročnega trajnostnega razvoja, saj se zelo zaveda, da je le tako možno zajeziti globalne podnebne in okoljevarstvene izzive. Ob vrnitvi domov, so si ogledali tudi dansko prestolnico Kopenhagen.

Foto: Metka Galič