mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice/Krško/Sevnica

FOTO: Obisk koristen za regijo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
24.10.2012 15:29

Vladna ekipa, s premierjem Janezom Janšo, se danes mudi v Posavju in Zasavju. Oba posavska ministra sta mnenja, da bodo z današnjim obiskom naredili veliko koristnega za regijo.

Zapleti pri gradnji verige hidroelektrarn na spodnji Savi, ureditev tamkajšnje protipoplavne varnosti, tretja razvojna os, ukinjanje nivojskih železniških prehodov in izgradnja odlagališča Nizko in srednje radioaktivnih odpadkov so glavne teme v Posavju. Glede zapletov pri gradnji hidroelektrarn je minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič povedal, da so intenzivno vse od marca delali na umestitvi hidroelektrarn, za spodnje tri se že izdeluje državni načrt. Glede (ne)podpisa koncesijske pogodbe pa minister pravi, da je le ta vezana na celotno območje reke Save, tu pa se je potrebno dogovoriti še glede bodoče umestitve Nature v ta prostor, prav tako energetskih objektov in naravovarstvenih obvez, ki jih morajo spoštovati. Bogovič računa, da bodo tudi to rešili v zelo kratkem času.

Prav tako so se na posvetu vlade pogovarjali tudi o pospešitvi protokolov, kot je izgradnja odlagališča nizko in srednje radioaktivnih odpadkov v Krškem. Ministrstvo za infrastrukturo in okolje bo do konca leta zagotovo končalo pregled njegove predinvesticijske študije, na temelju te pa računajo, da bo prišlo do gradnje, je še povedal Bogovič.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, je povedal, da želi vlada pospešiti predvsem tiste projekte, ki jih je Janševa vlada zastavila v svojem prvem mandatu med letoma 2004 in 2008. Prav tako je izpostavil projekt hidroelektrarn na spodnji Savi, ki se po njegovih besedah vnovič zapleta z izgradnjo hidroelektrarne Mokrice, radi pa bi presegli blokado, ki je je deležen projekt hidroelektrarn na srednji Savi. Prioriteta je tudi projekt ceste na tretji razvojni osi, navedene projekte pa bo današnji obisk pospešil, je napovedal Vizjak. Dodaja, da je zagotovo prednost tudi to, da ima Posavje v vladni ekipi kar dva ministra.

Ministra za zdravje Tomaža Gantarja je župan Krškega Miran Stanko pozdravil v Zdravstvenem domu Krško ter ob tej priložnosti izpostavil problematiko, ki zadeva nujno potreben obstoj urgence in skupnostne psihiatrije. Sedež slednje je bil prvotno zamišljen v občini Krško, kasneje pa se je odločitev o tem spremenila. Izpostavil je tudi problematiko podeljevanja koncesij in pomanjkanja skupne strategije na tem področju. Župan je predlagal potrebo po bolj jasnih usmeritvah zakonodaje ter ureditev preglednejšega načina financiranja.

Janša predal namenu čistilno napravo


Na Lisci, pri Tončkovem domu, pa so danes v sklopu vladnega obiska tudi uradno odprli rastlinsko čistilno napravo. Sevniški župan Srečko Ocvirk je povedal, da gre za zelo pomembno pridobitev na tako okoljsko občutljivem območju kot je Lisca, saj na tem delu do zdaj ni bilo urejenega čiščenja in odvajanja odpadnih voda.

Vlado zaneslo tudi k policistom


V okviru vladnega obiska v Posavju sta Barbara Brezigar, državna sekretarka na MNZ in Iva Zorenč, vodja kabineta MNZ, obiskali Policijsko postajo Brežice in Postajo vodnikov službenih psov Novo mesto, s sedežem v Brežicah. Državno sekretarko in vodjo kabineta so pozdravili direktor novomeške Policijske uprave, Franc Zorc , njegov pomočnik Andrej Zbašnik, komandir brežiške Policijske postaje, Sandi Hervol in komandir Postaje vodnikov službenih psov Novo mesto, Anton Bizjak.

Zorc je predstavil varnostne razmere na območju PU Novo mesto. Ogledali so si prostore PP Brežice, največje PP v državi. V enoti s 143 zaposlenimi je kar tretjina policistk. Nadzorujejo 72 kilometrov državne meje s Hrvaško in zagotavljajo varnost 25.000 prebivalcev občine Brežice.

Komandir Postaje vodnikov službenih psov Novo mesto je obiskovalkama predstavil področje dela vodnikov službenih psov. Vodniki so predstavili tudi krajšo vajo.

Minister Franc Bogovič o obisku


Minister Andrej Vizjak o obisku


Sevniški župan Srečko Ocvirk o čistilni napravi