reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Kočevje

FOTO: Tradicionalna čistilna akcija Očistimo Kočevsko

Piše: K.G.

Čas objave:
11.04.2019 07:50

V občini Kočevje bo 13. aprila potekala tradicionalna spomladanska čistilna akcija Očistimo Kočevsko 2019, ki se s pomočjo številnih prostovoljcev izvaja že 12. leto zapored. Pomemben cilj akcije je med drugim osveščanje javnosti o ravnanju z odpadki. Količina pridelanih odpadkov se v naši družbi še vedno dviguje, vse preveč pa jih na račun brezvestnega ravnanja konča v naravi oziroma na divjih odlagališčih.

Okoljski izzivi potrebujejo vašo takojšnjo pozornost. Tega se nedvomno zaveda 17 milijonov prostovoljcev, ki so preteklo leto čistili svet ( World Cleanup Day 2018 ). Del odmevne akcije je bila tudi Slovenija, k sodelovanju pa je seveda pristopila tudi občina Kočevje, ki že od leta 2008 vsako pomlad organizira čistilno akcijo »Očistimo Kočevsko«. Ta bo letos potekala v soboto, 13. aprila 2019, med 9. in 12. uro. Zbirna mesta za prostovoljce bodo organizirana na Mestni ploščadi v Kočevju in v vseh vaseh krajevnih skupnosti občine Kočevje.

V primeru slabega vremena bo čistilna akcija prestavljena na naslednjo soboto.

V okviru čistilne akcije vsako leto opozarjajo na problematiko nelegalnega odlaganja odpadkov v naravo, čistijo in odstranjujejo divja odlagališča, pobirajo odpadke v širši okolici njihovega mesta in vasi, vzdolž cest itd. Kočevje je v tem obdobju postalo bolj zeleno vsaj na račun 530 ton odpadkov, ki so jih v okviru vsakoletne čistilne akcije s skupnimi močmi iztrgali iz narave in odpeljali v Zbirni center za odpadke.

V lanskem letu se je v okviru čistilne akcije iz narave odstranilo 16,28 ton odpadkov. To je bilo možno le s pomočjo številnih prostovoljcev, teh je bilo preko 1300. Stroški čistilne akcije namreč niso zanemarljivi,
saj so znašali okrog 16.000 €, seveda brez vloženih prostovoljskih ur. Če temu znesku prištejejo še sredstva za sanacijo divji odlagališč, pa so v občini Kočevje v letu 2018 namenili odstranjevanju odpadkov iz narave skoraj 50.000 €. Kočevsko predstavlja enega najbolj ohranjenih koščkov neokrnjene narave. A tudi tu se srečujejo z različnimi naravovarstveni težavami; od smetenja ob cestah in na javnih površinah do onesnaževanja tal in kraškega podzemlja, nelegalnega odlaganja velikih količin
odpadkov v naravo in brezna, kar je po zadnjih informacijah še v porastu v primerjavi s preteklimi leti. Pred tovrstnimi izzivi si ne zatiskajo oči in vsakoletna čistilna akcija je pomemben generator sprememb miselnosti ljudi, navad in kulture. Tako prebivalci Kočevja, kot vsi ostali Zemljani, pa bodo morali še bolj aktivno težiti k zmanjševanju proizvedenih odpadkov, ločenemu zbiranju in ponovni uporabi odpadkov. K temu vsekakor prispeva tudi akcija »Očistimo Kočevsko 2019«.