reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Kočevje

FOTO: Odprtje Yaskawine kočevske tovarne robotov aprila

Piše: STA

Čas objave:
24.01.2019 09:31

V tovarni robotov japonske družbe Yaskawa, ki so jo novembra predlani začeli graditi v Kočevju, so v postopku pridobivanja uporabnega dovoljenja. Matična Yaskawa sicer v tovarni s približno 40 zaposlenimi, ki jo nameravajo odpreti 8. aprila, preizkuša proizvodnjo in preverja vse procese, so iz ribniške družbe Yaskawa Ristro sporočili STA.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je sicer ob obisku Yaskawine kočevske tovarne decembra lani za STA povedal, da naj bi ta s polno močjo začela delovati v drugi polovici tega leta.

Kočevska tovarna, ki bo po navedbah pristojnih izdelovala sedem različnih tipov robotov, prinaša po ministrovih besedah delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, Slovenija pa je to 24,6 milijona evrov vredno naložbo podprla s 5,6 milijona evrov.

Po lanskih napovedih Yaskawe Ristro se naj bi število zaposlenih v Kočevju do marca letos gibalo med 60 in 70, do marca prihodnje leto pa naj bi naraslo na 120 do 150.

Yaskawini vodilni so ob polaganju njenega temeljnega kamna povedali, da bodo poleg tovarne, ki bo izdelovala industrijske robote, odprli še center za raziskave in razvoj. S tem bodo okrepili in nadgradili sodelovanje z domačimi fakultetami in inštituti, sicer pa Yaskawa sodeluje s Fakulteto za strojništvo, Fakulteto za elektrotehniko in z Inštitutom Jožef Stefan.


Japonska korporacija Yaskawa Electric je sicer leta 1994 prevzela v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro. Hkrati v Ribnici deluje Yaskawa Slovenija, ki skrbi za prodajo v Sloveniji in na trgih nekdanje Jugoslavije. Za novo tovarno robotov v Kočevju so v Ribnici ustanovili podjetje Yaskawa Europe Robotics, razvoj in proizvodnja robotov.

Nova tovarna meri 120 krat 92 metrov, ima nekaj manj kot 10.000 kvadratnih metrov uporabne površine. Do leta 2023 naj bi zaposlovala približno 200 ljudi, letno pa bo izdelala 6000 robotov.

Prvi mož družbe Yaskawa Europe Manfred Stern je maja lani s slovenskim gospodarskim ministrstvom in kočevsko občino podpisal tudi pismo o nameri za postavitev dodatnega obrata za proizvodnjo elektromotorjev in elektronskih komponent. V njem naj bi zaposlili do 250 ljudi, v Kočevje naj bi Yaskawa tako skupaj prinesla do 500 zaposlitev. Novi obrat nameravajo zgraditi tik ob tovarni robotov.

Naložba naj bi stala od 20 do 30 milijonov evrov. Stern je dejal, da naj bi zemljišče za dodatna obrata zagotovili nekje do aprila letos. Vse skupaj bo Yaskawa v prihodnjih letih potrebovala okoli sedem hektarov dodatnih zemljišč, proizvodnja pa naj bi stekla najpozneje v dveh letih. Tovrstno proizvodnjo ima Yaskawa sicer že na Škotskem, kočevska obrata pa bosta evropske zmogljivosti še okrepila.

Proizvodnja v Sloveniji naj bi zadovoljila okoli 75 odstotkov tržnih potreb korporacije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki, za tiste robote, ki bodo še naprej prihajali iz Japonske, pa bo Slovenija osrednja točka za distribucijo.