19_KKK_2206 Odkrito.si

Bo Jerneju Damjanu lahko pomagala žena?

toča, pod mostom, vozniki Svet24.si

"Človeška norost ne pozna meja!" To so počeli ...

tek Petisvet.si

Vsi blagoslovi gibanja na prostem

vročin Svet24.si

Naslednji vročinski val obeta pekel, temperature ...

verboten 3 Svet24.si

Natalija Verboten zaslužila več kot pol milijona...

foxy teens Njena.si

Mineva 20 let od življenjske prelomnice Žagarjeve

lucija 3 Njena.si

To je partner Ana Marie Mitić

Novice Novo mesto

FOTO: Zanimive aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti v Novem mestu

Piše: MO NM, U.K.

Čas objave:
19.09.2018 14:09

Na Mestni občini Novo mesto tradicionalno tudi letos sodelujejo pri vseevropski pobudi Evropski teden mobilnosti (ETM), ki pod geslom "Združuj in učinkovito potuj« poteka od 16. do 22. septembra in spodbuja k spremembi mobilnostih navad, uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov.

V Novem mestu potekajo številne aktivnosti, vrhunec dogajanja pa bo v petek, 21. septembra, ko bo na Novem trgu potekal dogodek Dan brez avtomobila.

Brezplačni mestni avtobusi in izposoja koles ter Pešbus
Na Mestni občini Novo mesto cel september omogočajo brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi in izposojo koles na TIC-u, občane spodbujajo tudi k uporabi izposoje koles GoNM. K izvedbi aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti so se pridružile številne organizacije, zavodi in šole. Tako vnovič v tem tednu poteka projekt Pešbus, ki ga izvajajo v sodelovanju z Inštitutom za politiko prostora (IPOP) ter z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD NM).Vanj so vključene OŠ Center, OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Stopiče. Učenci od 1. do 5. razreda hodijo peš v šolo v organiziranih skupinah, po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Na sprehodu se družijo z vrstniki, v spremstvu odrasle osebe pa se učijo o varnih poteh v šolo in o pomenu trajnostne mobilnosti. Izvedba projekta Pešbus je sofinancirana s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. 

evropski teden mobilnosti nm.jpg
Združuj in učinkovito potuj - Parking Day
MO Novo mesto

Parking Day
Do konca tedna se med 10. in 14. uro v križišču Rozmanove in Novega trga izvaja Parking Day. Društvo est=tika je na lokaciji na voljo za pogovor o mobilnostih navadah in izkušnjah Novomeščanov. Prirejajo številne dogodke: med drugim grafitiranje parkirnega prostora z učenci osnovne šole, delavnico tiska, delavnico zasaditve in ulični koncert. V sodelovanju z Zavodom Zora bodo v tem času gostili tudi Knjižnico pod krošnjami.

Dan brez avta.jpg
Dan brez avtomobila
MO Novo mesto

Ostanimo mobilni, ta petek vrhunec dogajanja
V sklopu ETM je v torek potekala tudi delavnica Ostanimo mobilni, ki starejše spodbuja k zdravemu življenju, uporabi prevozov Rudi in izposoji koles GoNM. Na Novem trgu je prejšnji teden potekal dogodek na temo osveščanja o pametni vožnji in prometni varnosti, ta petek, 21. septembra, pa bo postal prizorišče za vrhunec dogajanja v sklopu ETM, Dan brez avtomobila. Organizirali bodo brezplačen avtobusni prevoz na prizorišče za učence iz oddaljenih šol. Za otroke, učence in dijake so pripravljene številne aktivnosti, ki jih pripravljajo v sodelovanju s številnimi organizacijami in društvi. Med drugim bo potekalo tekmovanje v menjavi zračnic, seznanili se bodo z registracijo koles GoNM, spoznali bodo reševalno vozilo in postopke oživljanja, lahko se bodo sprehodili s Planinskim društvom Krka, na odru zaplesali s Plesnim studiem Novo mesto in ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah DRPD NM. Potekale bodo tudi številne športne dejavnosti: tenis, namizni tenis, rokomet, odbojka in košarka. Med 6. in 15. uro bo zaradi izvedbe prireditve popolna zapora parkirnih prostorov na Novem trgu.