Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Krška vas, Velike Malence

FOTO: Pločnik bo izboljšal prometno varnost in povezal kraj

Piše: Občina Brežice

Čas objave:
24.11.2017 12:38

V krajevni skupnosti Velike Malence imajo nov pločnik, ki v dolžini dobrih 800 m poteka od mostu čez Krko pri Krški vasi do središča vasi Velike Malence.

Pločnik bo pripomogel k izboljšanju prometne varnosti predvsem za pešce, hkrati pa tudi marsikaterega krajana spodbuja k hoji, so sporočili z Občine Brežice. V sklopu projekta je bila sanirana cesta in označena arheološka najdba, rimskodobni obrambni stolp, ki je bil odkrit ob gradnji pločnika, saj ta poteka po arheološko bogatem področju.  Občina Brežice redno namenja proračunska sredstva za investicije, ki so namenjene izboljšanju prometne varnosti. V letu 2017 je občina namenila več kot 3 milijone evrov za gradnjo pločnikov, kolesarskih stez in obnovo cest.

Vrednost celotne investicije gradnje pločnika Krška vas-Velike Malence, ki je potekala v dveh fazah, znaša 440.000 evrov. Prva faza je potekala med leti 2009 in 2012, in je bila sofinancirana s strani Ministrstva za obrambo. V tem času je bil zgrajen del pločnika ter oporni zid pod pokopališčem in cerkvijo v središču vasi zaradi plazenja dela hriba. Izdelala se je projektna dokumentacija in uredile zadeve z lastniki zemljišč, po katerih je potekala gradnja pločnika.

Druga faza, ki je potekala v letih 2016 in 2017, je zajemala gradnjo pločnika in sanacijo ceste na cestnem odseku Krška vas-Velike Malence, zaradi stanja vozišča in geomehanskih raziskav je bila potrebna tudi prilagoditev projektne dokumentacije. Izvedena je bila še dograditev kamnite zložbe ob nasipu pod cesto ter postavitev smernikov ob robu vozišča.

Pred izvedbo pločnika so bile opravljene arheološke raziskave in izkopavanja, gradnja pločnika pa je potekala pod arheološkim nadzorom. Vrednost opravljenih arheoloških raziskav je znašala približno 90.000 evrov, rezultat raziskav pa je najdba ostankov obrambnega stolpa iz 4. stoletja. Ostanki stolpa so ohranjeni in situ in ležijo dobro zavarovani pod  kovinsko konstrukcijo prehoda za pešce z namenom, da bi jih lahko v prihodnosti rekonstruirali in predstavili.

V imenu krajanov, ki bodo cesto uporabljali, se je županu Občine Brežice Ivanu Molanu zahvalil predsednik sveta KS Velike Malence Robert Veličevič, ki se je ob tem zahvalil za podporo tudi krajanom ter sosednjima krajevnima skupnostnima Krška vas in Skopice. Župan Ivan Molan je vsem uporabnikom pločnika  zaželel srečno in varno vožnjo in napovedal načrtovane projekte v tej krajevni skupnosti, sanacijo ceste ob Krki (Velike Malence – Dolenja Pirošica) in obnovo doma krajanov. Simbolično so pločnik predali namenu z rezanjem traku župan Ivan Molan, predsednik KS Robert Veličevič in poslanec v DZ ter član občinskega sveta Igor Zorčič, so še sporočili z Občine Brežice.