Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Dvor

FOTO: Po dvanajstih letih zaprta

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.03.2013 13:44

Pisalo se je leto 2000. V začetku novembra je pošta Slovenije skupaj z Občino Žužemberk in obrtnikom Stanetom Mavrom, na mestu nekdanje dvorane poimenovane po narodnem heroju Francu Rozmanu Stanetu, na Dvoru svečano odprli nov večnamenski poslovni objekt.

Takratna novogradnja je bila velika pridobitev za kraj z 22 naselji in okoli 1800 prebivalci, saj so pridobili nove prostore pošte, novo dvorano, dvoje stanovanj in tudi več lokalov. Po dobrih dvanajstih letih delovanja je prostore dvorane, ki so v zgornjem nadstropju enostavno zaprli.

Tako so občani zaradi anonimne prijave ostali pred zaprtimi vrati, javne prireditve pa se že od decembra lanskega leta odvijajo v telovadnici podružnične šole, v prostorih gasilskega doma na Dvoru in celo v gostinskih objektih. Po besedah direktorja Občinske uprave Občine Žužemberk Jaquesa Grosa je bila dvorana zaprta zaradi odločbe gradbenega inšpektorja.

»Dvorano se bo lahko uporabljalo šele po pridobitvi uporabnega dovoljenja, » je povedal Gros in dodal, da potekajo številne aktivnosti k rešitvi tega žgočega problema za kraj in občane. Zadevo so poskušali rešiti že pred leti, ko je bil največji posamezni solastnik Pošta Slovenije, ki je vodila postopke.

Do rešitve zemljiškoknjižnih zadev v zvezi z dolgom nastalim po bivši kmetijski zadrugi Žužemberk, takrat ni prišlo, saj je bila plomba v zemljiški knjigi, ki je onemogočala ureditev in vpis etažne lastnine ter pridobitev uporabnega dovoljenja.

Sedaj je Občina Žužemberk kot največji solastnik prevzela pobudo na podlagi katere so sklicali sestanek vseh solastnikov na katerem so izbrali upravnika in s katerim je bila podpisana tudi pogodba o upravljanju.

»Želimo , da bi bila zadeva čim prej zaključena, da bomo lahko uporabljali objekt, ki je namenjen kulturnem dogajanju,« je zaključil direktor občinske uprave.

Nedavno je med žužemberškim svetniki krožil seznam objektov, kateri še nimajo uporabnega dovoljenja. Občinska uprava dela na številnih, tudi nedokončanih projektih, ki bodo v prid občanom.

Da zaradi prijav nastajajo škode je jasno, kar v tem trenutku krivcev za zaprtje ni smiselno iskati in jih zagovarjati. Jasno je tudi, da je dvorana na Dvoru prostor, kjer se praktično dogodki in prireditve vrstijo skozi celo leto.