Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Črnomelj

FOTO: Podelili dve frulici in pastirski rog

Piše: ZIK Črnomelj, T,F.

Čas objave:
12.06.2018 06:58

V Kulturnem domu Črnomelj je bilo včeraj 28. srečanje najboljših mladih pesnikov in deklamatorjev - Župančičeva frulica 2018! Celotna prireditev je bila posvečena 140. obletnici rojstva Otona Župančiča. Frulici sta šli v Črnomelj in Ljubljano, pastirski rog pa v Škocjan.

+Żupan¦Źi¦Źeva Frulica 2018 (37).jpg


Nagrajenci 28. Župančičeve frulice so:
Urška Jurajevčič (OŠ Loka Črnomelj) - dobitnica Župančičeve frulice 2018 za najboljšega osnovnošolskega pesnika;
Jernej Grlj (Zavod sv. Stanislava, Škofijska klasična gimnazija) - dobitnik Župančičeve frulice 2018 za najboljšega srednješolskega pesnika;
Ema Medved (OŠ Frana Metelka Škocjan) - dobitnica pastirskega roga Župančičeve frulice 2018 za najboljšega deklamatorja.

+Żupan¦Źi¦Źeva Frulica 2018 (35).jpg

Na razpis za Župančičevo frulico 2018 se je prijavilo 77 mladih pesnikov (45 osnovnošolskih in 32 srednješolskih) in 72 osnovnošolskih deklamatorjev iz skupno 84 slovenskih šol.

+Żupan¦Źi¦Źeva Frulica 2018 (31).jpg

V pesniškem delu razpisa za Župančičevo frulico 2018 so lahko sodelovali učenci tretje triade slovenskih osnovnih šol in srednješolci. Strokovna komisija za izbor pesnikov je delovala v sestavi: Igor Divjak (doktor ameriških študij, literarni kritik in prevajalec, letošnji predsednik komisije), Janko Lozar (doktor filozofije in univerzitetni diplomirani prevajalec) ter Veronika Dintinjana (pesnica in prevajalka). Priporočena tema pesniškega ustvarjanja se je navezovala na temo SREČA, DOBRA VOLJA. 

+Żupan¦Źi¦Źeva Frulica 2018 (34).jpg

Oton Župančič je znan kot vitalistični avtor, ki zmore premagovati trpljenje. Za izhodišče je služil odlomek iz njegove pesmi Zvečer:

»Golobov se dvoje
med nebom, vodo je
preneslo s perutmi blestečimi. ̶
Dovolj si trpelo ̶
kaj zahrepenelo,
srce, si spet po sreči mi?«
Izbrana tema ni bila pogoj za sodelovanje na natečaju. Mladi pesniki so lahko pesnili na katerokoli drugo temo. Strokovna komisija je izbrala pet osnovnošolskih in pet srednješolskih pesnikov, ki so se udeležili zaključne prireditve Župančičeve frulice 2018:

OSNOVNOŠOLSKI PESNIKI:
Urška Bahor (OŠ Loka Črnomelj);
Doroteja Drevenšek (OŠ Angela Besednjaka Maribor);
Urška Jurajevčič (OŠ Loka Črnomelj);
Neja Popržen (OŠ Šalek);
Amadeja Rek (OŠ Angela Besednjaka Maribor).
V igri za izbor med pet najboljših osnovnošolskih pesnikov so bili še: Tjaša Ivana Kocmut (OŠ Franja Goloba Prevalje), Ema Dolenc (OŠ Vrhovci), Anja Centa (OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče),Gaia Stergar (Gustava Šiliha Laporje), Lovro Valenko (OŠ Kidričevo), Eva Vučko (OŠ I. Murska Sobota), Julija Fridrih (OŠ Pohorskega bataljona Oplotnica) in Ajda Matjašič (OŠ Metlika).Komisija si želi, da bi omenjeni pesnili še naprej.

+Żupan¦Źi¦Źeva Frulica 2018 (41).jpg

SREDNJEŠOLSKI PESNIKI
Erazem Baškovec (Gimnazija Kranj); 
Lara Gobec (I. gimnazija v Celju); 
Jernej Grlj (Škofijska klasična gimnazija, Zavod sv. Stanislava); 
Aljaž Primožič (Gimnazija Celje – Center); 
Maja Strmčnik (Gimnazija Velenje). 

V igri za izbor med pet najboljših srednješolskih pesnikov so bili še: Klavdija Košec (Gimnazija Celje – Center), Nikolaj Horvat (Gimnazija Murska Sobota), Tjaž Mihelič (Gimnazija in srednja šola Kočevje), Vesna Muzek (II. Gimnazija Maribor), Tina Šajn (Gimnazija Vič), Jasna Reščič (Gimnazija Nova Gorica).

+Żupan¦Źi¦Źeva Frulica 2018 (19).jpg

V deklamatorskem delu so lahko sodelovali deklamatorji druge triade slovenskih osnovnih šol. Strokovna komisija za izbor deklamatorjev je delovala v sestavi: Mateja Perpar (prof. angleškega jezika, prevajalka, radijska napovedovalka, glasbenica, pravljičarka, letošnja predsednica komisije), Gašper Jarni (dramski in filmski igralec, lutkar, pevec ter sinhronizator) in Tjaša Koprivec (pripovedovalka in pesnica, radijska voditeljica, glavna urednica založbe Sanje). Mladi deklamatorji so se predstavili s pesmimi Otona Župančiča: 1. Želje belokranjskega dečka, 2. Na Jurjevo, 3. Žarki, 4. Pripovedka o nosku, 5. Zlata ptička, 6. Pomladna ladja, 7. Zeleni Jurij iz pesniške zbirke »Pomladna ladja« (Založba Mladika, Ljubljana 1994).

+Żupan¦Źi¦Źeva Frulica 2018 (44).jpg

Na treh predizborih, ki so potekali 14. in 15. maja 2018 na osnovnih šolah Ob Rinži, Kočevje, Škofljica – podružnica Lavrica in Angela Besednjaka Maribor, je komisija izbrala pet deklamatorjev, ki so se udeležili zaključne prireditve: 


Zala Vrbovšek (OŠ Alojzija Šuštarja, Ljubljana);
Maša Božič (OŠ Zbora odposlancev, Kočevje);
Ema Medved (OŠ Frana Metelka Škocjan);
Gašper Tori (OŠ Šmartno, Šmartno pri Litiji);
Roza Verbovšek (OŠ 8 talcev Logatec).
V igri za izbor med pet najboljših deklamatorjev so bili še: Luka Zelič (OŠ Ljubo Šercer Kočevje), Lučka Perko (OŠ Ob Rinži), Ema Kavčič (OŠ Mirana Jarca Črnomelj), Vida Ornik (OŠ Angela Besednjaka Maribor), Rok Gril Viltužnik (OŠ Franca Rozmana – Staneta Maribor), Valentina Dominko (OŠ Turnišče), Iva Lazar (OŠ Prule), Nika Marinič (OŠ Alojza Gradnika Dobrovo), Iztok Merljak (OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče), Lara Mršnik Čemažar (OŠ Log – Dragomer), Anja Bajuk (OŠ Metlika), Lea Čretnik (OŠ Šalek), Lenart Šonc (OŠ Šalek), Lorelai Kovačec (OŠ Veliki Gaber) in Julija Špendal (OŠ Trebnje, POŠ Šentlovrenc). Posebni pohvali za odlični deklamaciji sta dobila: Eva Macedoni (OŠ Alojzija Šuštarja) in Urh Melan Mozetič (OŠ Komen), ki sta se skoraj uvrstila v finale.

+Żupan¦Źi¦Źeva Frulica 2018 (3).jpg

Prireditev je povezovala Ivana Laharnar, za glasbeno spremljavo pa sta poskrbela člana skupine The Plut family: Gašper Plut in Gašper Hlupič. Kot gostujoča deklamatorka se je predstavila Ema Žagar iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko - PŠ Lukovdol (HR).
ZIK Črnomelj je ob 28. Župančičevi frulici izdal pesniško zbirko najboljših mladih pesnikov Župančičeve frulice 2018. 

+Żupan¦Źi¦Źeva Frulica 2018 (43).jpg