mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

FOTO: Podelili štipendije

Piše: OZRK Novo mesto

Čas objave:
25.10.2019 08:19

Četrtkova prireditev, podpis sporazumov za štipendije, je ena od prireditev za obeležitev 20-letnice Sklada za pomoč ljudem v stiski, ki ga imajo na Območnem združenju Rdečega križa Novo mesto.

Leta 1999 je bil cilj zbiranja sredstev v Sklad za pomoč ljudem v stiski pomoč socialno šibkim posameznikom in družinam s prehranskimi paketi. Od 2006 je država začela zagotavljati primerne količine hrane za pomoč ljudem v stiski, zato se je nabava prehrambnih artiklov iz sklada močno zmanjšalo. Dejavnosti pa so se razvijale v skladu s pridobivanjem donacij in potreb ljudi, ki so jim pomagali.

V šolskem letu 2004/05 so začeli s štipendijam za dijake in študente, ki niso bili upravičeni do državnih pomoči. Od takrat to pomoč zagotavljajo donatorji, ki so fizične ali pravne osebe.
Dijaki, ki ne prejemajo nobene druge štipendije, oddajo prošnjo za štipendijo na novomeškem Rdečem križu sami ali preko svetovalnih služb. Izbere jih Komisija za pomoči za šolsko leto na podlagi dohodkov in življenjskih okoliščin. Z dijaki in študenti se srečujejo večkrat letno, saj jim redno poročajo o svojem uspehu. Spremljajo njihove družinske situacije in jim nudijo tudi druge vrste pomoči.

Enkrat letno se lahko dijaki in darovalci srečajo, dvakrat letno pa donatorji prejmejo poročilo, kako dijaki napredujejo v šoli, se udejstvujejo pri humanitarnih akcijah ali prostovoljstvu.
Območno združenje Rdečega križa Novo mesto v tem šolskem letu že 16. leto organizira humanitarno pomoč v obliki štipendij mladim, za katere sredstva prispevajo donatorji. Do sedaj so razdelili že 347 štipendij dijakom, prispevalo jih je 307 donatorjev, v skupni vrednosti 276.170 eur.


Letos se je na prošnjo odzvalo 13 donatorjev, s pomočjo katerih so razveselili 19 štipendistov. Prejemniki so dijaki iz vseh novomeških srednjih šol, ena dijakinja obiskuje srednjo šolo v Brežicah ter dva študenta različnih fakultet. Vsak od njih bo mesečno prejemal po 84 € humanitarne pomoči.

V tem šolskem letu so izmed novih predlogov in vlog izbrali 11 lanskih štipendistov, ki so imeli te pogoje in 8 novih dijakov. Ena štipendistka prihaja iz občine Straža, drugi pa vsi iz Mestne občine Novo mesto.
Na podlagi dosedanjih poročil so ugotovili, da skoraj vsa sredstva od štipendije namenijo za plačevanje šolskih obveznosti, kot so avtobusna karta, malica, ekskurzije in šolske potrebščine.
Vsi upravičenci do humanitarne pomoči - štipendije niso upravičeni do republiških štipendij, veliko od njih je tujcev. »S pomočjo mladim iz drugih držav prostor odpiramo in dajemo priložnost tistim priseljencem, ki imajo večje težave pri vključevanju v šolo in okolico,« pojasnjujejo na novomeškem Rdečem križu.

Za kulturni program na prireditvi so poskrbeli dijaki Gimnazije Novo mesto ter dijakinja srednje gostinske šole. Navzoče pa so nagovorili predsednica OZ RKS Novo mesto Vesna Dular, v imenu donatorja predstavnica iz Steklarstva Šiško Nuša Rustja, v imenu prejemnikov štipendije pa dijakinja Amila.