Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Bistrica ob Sotli

FOTO: Poklon Ježku

Piše: Radio Krka

Čas objave:
08.02.2013 13:47

Kulturno društvo Bistrica ob Sotli je s tamkajšnjo občino pripravilo tradicionalno obeležitev kulturnega praznika, ki pa so jo letos posvetili Franu Milčinskemu Ježku in celoten večer obarvali z njegovimi deli.

Z idejno zasnovo sta Darja Babič Drašler in hči Špela pritegnili okoli 80 izvajalcev, članov kulturnega društva in njegovih sekcij. Godba Orlica je z Jankom Vodebom zaigrala Cinco Marinco, člani gledališke skupine ŠeBi teater so prispevali njegove misli, tako je Valentin Denžič poudaril misli iz Cince Marince, zapeli so ljudski pevci in pevke - Fantje z vrhov in Sosede, Adrijan Černelč je ob harmonikarski spremljavi Francija Černelča utapljal žalost v Litru brez dna,Tonči Babič razpravljal o tem, da Darwin nima prav, glavne igralke njihove zadnje uspešnice – Irena Horvat, Suzana Moškon in Tjaša Kunst so med drugim uprizorile Lestvico karijere, Horvatova pa je bila tudi značilen Ježkov klovn v requiemu zanj. Moje orglice in Kako sva si različna je zapel Mešani pevski zbor z zborovodkinjo Špelo Drašler, Za dva groša fantazije, Sončno uro in Narobe cvet pa Dekliški cerkveni pevski zbor z zborovodkinjo Metodo Denžič, oba je na klavirju spremljala Urška Roškar, Etno skupina Nojek je spomnila na Ježkove Birokrata in žalostno Balado, njej član Javko Avsenak pa je spregovoril o Ježku in njegovem delu, prireditev so zaključili člani ŠeBi teatra, ki so simbolno na Ježkov način pozvali k prižiganju luči.

Župan Franjo Debelak je v pozdravnem nagovoru Ježka in njegov ustvarjalni duh približal številni publiki in o mojstru besede, šansonov, igralcu, satiriku in odličnem pesniku dejal, da je bil 'enostavno znan'. Kljub temu je spomnil na njegovo ljubezen do otrok in ustvarjanje za najmlajše, ter najbolj prepoznavno satirično ustvarjanje, v katerem je nenehno opozarjal na človeške napake. Ob tem je opomnil: »… da so njegove bodice še vedno zelo ali pa še bolj aktualne, saj kot je rekla Tatjana Oblak Milčinski, so Ježka kot klovna ljudje izjemno cenili, zato ker je znal spraviti v smeh celo takrat, kadar se ni bilo mogoče ničemer smejati, to pa je bilo takrat in danes zelo pogosto«.


Z odlično prireditvijo so se v Bistrici ob Sotli tako poklonili enemu najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov 20. stoletja. Po kulturni prireditvi pa so v galerijskih prostorih odprli še razstavo Podobe sanj Kristine Bevc iz bližnjega Orešja na Bizeljskem.