kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Semič

AVDIO&FOTO: Pomagajmo sv. Štefanu

Piše: L.Z./B.V.

Čas objave:
23.03.2019 18:04

Mineva leto dni od začetka obnovitvenih del na župnijski cerkvi sv. Štefana. Zunanjost cerkve krasi nova streha zvonika, v notranjosti se počasi, a vztrajno razkriva nova podoba. Pri tem bo potrebnih še veliko finančnih sredstev, zato na cvetno nedeljo, 14. aprila ob 16. in 19. uri organizirajo dobrodelni koncert v Kulturnem centru Semič, na katerem bodo nastopili priznani slovenski glasbeniki, med drugim Čuki, Mladi Dolenjci in Slovenski zvoki. Vrednost letošnjih predvidenih del je okoli 300.000 evrov.

DSC_2850.JPG
Cerkev sv. Štefana v Semiču
Foto: Radio Krka, B.V.

Gotovo vas zanima, kaj so postorili od poletja naprej.

DSC_2852.JPG
Cerkev sv. Štefana v Semiču
Foto: Radio Krka, B.V.

V sporočil za javnost so zapisali naslednje: "Naj vam na kratko predstavim potek del. Prostovoljci so s sten in stropa odstranili stare beleže, nato po kamnitih stenah skopali kanale za elektro in strojne inštalacije, da so mojstri lahko napeljali cevi za zidno ogrevanje, elektriko in ostalo. Cerkev je bila zatem na novo ometana in prebeljena, prav tako so bili obnovljeni vsi simpsi in freske. Cerkev je bila statično utrjena z jeklenimi vezmi. Po tleh je bila položena hidroizolacija. Vrata k božjemu grobu so bila razširjena, na novo pa so bila pod korom prebita vrata, ki vodijo v zvonik in na kor. Slednjega podpira nova kovinska konstrukcija, ki je že protizvočno zapolnjena in pokrita z lesom. Postavljeni so novi hrastovi in macesnovi podesti in stopnice s kora do zvonov. V trenutni fazi obnove je polaganje obnovljenih kamnitih plošč po tleh celotne cerkve. Pripravljeni so nosilci za pritrditev klopi, pod klopmi in v novi zakristiji pa je bilo položeno talno gretje. Orgle, ki bodo popolnoma obnovljene in povečane, bodo deloma postavljene že do velike noči. Prizadevamo si, da bi bila maša za velikonočne praznike že v naši farni cerkvi. Seveda to ne pomeni, da bodo dela povsem končana. Dela na opremi (glavni in daritveni oltar, križev pot, božji grob, klopi, vrata ...) se bodo izvajala še vsaj eno leto. Prostovoljno delo in finančna podpora s strani mnogih občanov, rojakov doma in po svetu, podjetnikov, Občine Semič omogoča, da dela lepo napredujejo in da so ta tudi večinoma poplačana.

DSC_2854.JPG
Obnova cerkve v Semiču
Foto: Radio Krka, B.V.

Vendar pa je potrebno vztrajati do konca, da bodo lahko dokončana vsa načrtovana dela v notranjosti cerkve, nato pa obnovljena še zunanjost cerkve — fasada in okolica. Omenjena dela naj bi bila končana do 200-letnice posvetitve cerkve leta 2021. Pri tem bo potrebnih še veliko finančnih sredstev, zato v mesecu aprilu, na cvetno nedeljo, 14. aprila ob 16. in 19. uri organiziramo dobrodelni koncert v Kulturnem centru Semič, na katerem bodo nastopili priznani slovenski glasbeniki — Čuki, Mladi Dolenjci, Slovenski zvoki, Darja Gajšek, učenci glasbene šole Gradus ad Parnassum ter voditelj Jure Sešek. Vabim vas, da zopet stopimo skupaj v vnovičnem zbiranju sredstev. Vrednost letošnjih predvidenih del je okoli 300.000 evrov. Še vedno pa upamo tudi na podporo s strani križniškega reda. Če mislite, da lahko svojimi prispevki v enkratnem ali večkratnem znesku pomagate, in si to tudi želite, bomo veseli in hvaležni za vaš dar, sicer pa to pismo sprejmite zgolj kot informacijo, kaj se v našem kraju dogaja.

Vlom v cerkev
Obnovitvena dela v cerkvi sv. Štefana
Foto: Radio Krka, B.V.

Veseli smo, da ste to prebrali in vas vabimo, da se kdaj oglasite tudi v cerkvi in od blizu pogledate, kaj se dogaja, in da kakšno rečemo. Svoje darove lahko (ponovno) nakažete na TRRpri NLB: 02432-0092296613, prinesete v župnišče ali oddaste kateremu od spodaj navedenih ključarjev, ki vam bodo za vaš dar izdali tudi potrdilo. Vinko Hutar (040-344-060, Mirko Golobič (041-346-281) Marko Banovec (040-518-169), Silva Žugelj (031-225-942)."

DSC_2853.JPG
Obnovili bodo tudi oltarje
Foto: Radio Krka, B.V.

Župnik Luka Zidanšek o obnovi farne cerkve