Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Žužemberk

FOTO: Pomembna povezovalna cesta v Hinjah je odprta

Piše: Radio Krka, S.M.

Čas objave:
05.11.2018 09:36

Za krajane Hinj in okoliških vasi je bila sobota, 3. novembra poseben dan. Veliko število krajanov in gostov je dokaz, da pridobitve v kraju ljudi povežejo in jim dajo nov elan in zagon za sodelovanje tudi v prihodnje.

IMG_1915.jpg
Ob odprtju ceste je bilo slovesno
Foto: S. Mirtič

Vaščani so ob zvokih mladega harmonikaša pripravili slovesnost ob odprtju ceste, ki vodi od vasi Lazine do Hinj. Hkrati je bila v kraju urejena tudi dostopna cesta in ostala infrastruktura v obrtni coni Hinje.

IMG_1945.jpg
Slovesnost ob odprtju ceste
Foto: S. Mirtič

Prisotne je v imenu krajanov nagovoril Dušan Papež, ki je v pristnosti župana Franca Škufce in predstavnika podjetja CGP Rudija Mraza, tudi slavnostno prerezal trak.

IMG_1968.jpg
Dušan Papež, predstavnik krajanov je v pristnosti župana Franca Škufce in predstavnika podjetja CGP Rudija Mraza prerezal trak
Foto: S. Mirtič

Pridobitev pa je blagoslovil hinjski župnik Ciril Murn.

IMG_1953.jpg
Pridobitev je blagoslovil hinjski župnik Ciril Murn
Foto: S. Mirtič

Sicer je gradnja težko pričakovanih projektov stala več kot 256 tisoč evrov, ki sta financirana tako iz občinskega kot tudi državnega proračuna.

IMG_1989.jpg
Krajani so veseli
Foto: S. Mirtič

Hinjski konec je v letošnjem letu bogatejši tudi za prenovljeni, nov vodovod med Žvirčami in Smuko v dolžini 10 km. 

Gradnja 230 metrov dolge ceste Lazina-Hinje vredna približno 90 tisoč evrov, je potekala v dveh fazah. Prva faza je trajala od 1. maja 2017 do 30. junija 2017, druga pa od 1. maja 2018 do 30. oktobra 2018. Ureditev dostopne ceste in ostale infrastrukture v obrtni coni Hinje je ravno tako potekala v dveh fazah, in sicer od marca 2018 do 30. maja 2018, ter od avgusta 2018 do 30. oktobra 2018. Projekt je stal več kot 256 tisoč evrov.

Kot načrtovano, sta bila oba projekta končana v predvidenih dveh letih in financirana tako iz občinskega kot tudi državnega proračuna. V istem obdobju je bil zgrajen tudi nov več kot 10 kilometrov dolg vodovod med Smuko in Žvirčami, v vrednosti približno milijon in pol evrov.

Občina Žužemberk, ki združuje 51 naselij, je bila ustanovljena pred skoraj 20 leti. V njej trenutno živi več kot 4.500 ljudi. Prav njena ustanovitev je občanom prinesla nova pričakovanja in upanje, da bosta Žužemberk in celotna Suha krajina ponovno lahko postala ena izmed najbolj razvitih pokrajin v Sloveniji, kar je pred več kot 150 leti že bila. Prav za razvoj in napredek trga in občine se v prvi vrsti zavzema tudi župan Franc Škufca, ki županuje že peti mandat.