kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

FOTO: Praznovanje 130 letnice Rdečega križa na Dolenjskem

Piše: OZRK Novo mesto, B.O.

Čas objave:
22.10.2018 18:57

V Kulturnem centru Janeza Trdine, v Novem mestu, je v petek, 19. oktobra, Območno združenje RK Novo mesto proslavljalo 130. obletnico Rdečega križa na Dolenjskem.

Irena ne¦Źemer.JPG
Podpredsednica RKS Irena Nečemer
Foto: Neža Cerinšek

Prireditve so se udeležili podpredsednica RKS Irena Nečemer, dolgoletna predsednica RKS Ivica Žnidaršič, bivše predsednice Anica Bukovec, Suzana Jarc in Mojca Špec Potočar in sekretarka Jelka Može, OZRK NM Marjan Grahut, sekretarka OZRK Novo mesto Barbara Ozimek, župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, župan občine Straža Dušan Krštinc in župan občine Škocjan Jože Kapler, direktorica Adrie Dom Marta Kelvišar, ter mnogi drugi predstavniki ustanov in institucij s katerimi sodeluje RK.

O+á +ámarjeta.JPG
OŠ Šmarjeta
Foto: Neža Cerinšek

V čudovitem programu so nastopali otroci iz vrtca Cepetavček iz Mirna Peč z Jurijem Murijem, pevski zbor Gumbi OŠ Center, recitatorki Minatijeve pesmi Nekoga moraš imeti rad ob spremljavi na kitaro OŠ Drska in Župančičevega Zelenega Jurija OŠ Frana Metelka Škocjan, učenke in učenec OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Šmarjeta in Šmihel s plesnimi točkami, predstavila sta se brusniški maček in harmonikaš iz OŠ Brusnice ter za konec so prisluhnili venčku pesmi o soncu, ki so ga zaigrali na trobente, violine in Orffove instrumente učenci in učitelja OŠ Vavta vas.

Brusni+íki ma¦Źek.JPG
Brusniški maček
Foto: Neža Cerinšek

Vse prostovoljce in goste, ki so dodobra napolnili dvorano kulturnega centra, sta nagovorila predsednik OZRK Novo mesto Marjan Grahut in podpredsednica RKS Irena Nečemer. Oba sta poudarila dolgoletno zgodovino in utemeljitelja ideje o RK Henrya Dunanta in smiselnost organizacije za zmanjšanje trpljenja in stisk ljudi.

Voditelja Anita in Nezmir.JPG
Voditelja Anita in Nezmir
Foto: Neža Cerinšek

Povezovalca programa, gimnazijca Anita in Nezmir, sta skozi celoten program orisala 7 temeljnih načel Rdečega križa in jih razložila: univerzalnost, nevtralnost, nepristranskost, neodvisnost, celovitost, prostovoljnost in humanitarnost.

Priznanje MONM.JPG
Priznanje MONM - župan Gregor Macedoni ga je izročil predsedniku OZRK Novo mesto Marjanu Grahutu
Foto: Neža Cerinšek

Za jubilejno obletnico je župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, Območnemu združenju RK novo mesto podelil priznanje in ob tem poudaril pomen prostovoljstva in krvodajalstva in izrekel čestitke vsem, ki uresničujejo humanitarne vrednote. Na koncu je direktorica Adrie Dom Marta Kelvišar podelila donacije, mobilno hišo, ki bo namenjena za letovanje socialno šibkih posameznikov in družin pri Območnem združenju RK Novo mesto.

Donacija Adrie Dom.JPG
Direktorica Adrie Dom Marta Kelvišar je simbolično predala donacijo Mobilno hiško predsedniku OZRK NM Marjanu Grahutu
Foto: Neža Cerinšek

Po koncu prireditve so bili vsi povabljeni na druženje ob okrepčilu, ki so ga izvrstno pripravili na Gostinski šoli Novo mesto. Pred odhodom so vsi obiskovalci prejeli zbornik 130 let RK na Dolenjskem, spominske majice pa so delili za prostovoljno prispevke.

O+á Vavta vas.JPG
Oš Vavta vas
Foto: Neža Cerinšek