Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

FOTO: S Posavske vodne poti

Piše: Radio Krka

Čas objave:
19.10.2017 15:32

Posavski muzej Brežice je pripravil že tretjo strokovno ekskurzijo v sklopu razstave o vodi. tokrat je bila tema Posavska vodna pot.

Minulo soboto je bila strokovna ekskurzija Posavska vodna pot, spremljajoči program interdisciplinarne razstave Štirje elementi: 1 – Voda, ki so jo v Posavskem muzeju v Brežicah odprli decembra lani.

IMG_6967.JPG
S strokovne ekskurzije "Posavska vodna pot"
foto: Posavski muzej Brežice

 Zasnovali so jo v sodelovanju s posavskimi podjetji, ki skrbijo za oskrbo prebivalcev z vodo in Kozjanskim parkom. Po jutranjem pozdravu koordinatorja strokovne ekskurzije Boštjana Kolarja in direktorja Kozjanskega parka mag. Hrvoja Tea Oršaniča udeležencem strokovne ekskurzije in po ogledu razstave O vodi v umetnosti / Iz umetnostnozgodovinske zbirke Posavskega muzeja Brežice ter Viteške dvorane pod vodstvom kustosinje Oži Lorber, so se udeleženci odpravili proti črpališču pitne vode v Glogovem Brodu. Tam sta vodja gospodarskih javnih služb pri Komunali Brežice Darko Ferlan in Krištof-Klemen Žnideršič predstavila oskrbo z vodo v Občini Brežice. Pot so nadaljevali proti Pišecam, kjer so si pod vodstvom domačinke Andreje Matijevc, sicer koordinatorke in organizatorke kulturnih programov v Posavskem muzeju Brežice, ogledali izvir Gabernice in izhodišče prve vodne učne poti v Sloveniji.

IMG_6978.JPG
S strokovne ekskurzije "Posavska vodna pot"
foto: Posavski muzej Brežice

Sledila je vožnja do Sevnice, kjer je v cerkvi sv. Nikolaja, zavetnika brodarjev in ribičev, tamkajšnji duhovnik Jože Zapret predstavil zgodovino najmanj tretje cerkve na tem mestu. Kdaj je nastala prva, ni znano, v pisnih virih pa se prvič omenja leta 1417 kot kapela sv. Nikolaja. Da so cerkev posvetili prav sv. Nikolaju, ki je zavetnik brodarjev in ribičev, je razumljivo, saj Sevnica leži ob reki Savi, ki je bila v srednjem veku glavna prometna pot, kar kaže na staro in cvetoče brodarstvo na Savi. Ob sotočju Mirne in Save pri Boštanju je pohodnike pozdravil še Oskar Zoran Zelič, predstavnik Komunale Sevnica in predstavil delovanje podjetja in tamkajšnjo oskrbo z vodo. Pot so nadaljevali do podjetja Kostak Krško, kjer je mag. Mihaela Rudar Neral, analitik poslovnih procesov v družbi Kostak, predstavila delovanje in aktivnosti družbe Kostak na področju vodne oskrbe.

IMG_7013.JPG
S strokovne ekskurzije "Posavska vodna pot"
foto: Posavski muzej Brežice

Iz Krškega so se udeleženci odpravili proti Kostanjevici na Krki, edinemu in najmanjšemu slovenskemu mestecu na otoku, kjer je lastnik mestne čolnarne Marjan Jerele predstavil tamkajšnja tradicionalna plovila in z njimi tudi zapeljal udeležence pohoda po reki Krki. Pot so nadaljevali proti Podbočju, kjer je Ivanka Černelič Jurečič iz Turističnega društva Podbočje predstavila naselje ob hudourniški Sušici. V tamkajšnji znani gostilni Gadova peč so uživali pri kosilu ob potoku s pogledom na tročelni kamniti most. Pozno popoldne so se zapeljali še do cerkve Marijinega vnebovzetja v Kapelah in se peš, skupaj z mag. Hrvojem Teom Oršaničem, direktorjem Kozjanskega parka, odpravili v Jovse, poplavno ravnico z obsežnimi vlažnimi in poplavnimi travniki, kjer so se zaradi tradicionalnega načina kmetovanja ohranile nekatere živalske vrste, ki so danes v evropskem merilu ogrožene. Udeležencem so osvetlili še pomen vode in vodnih virov za lokalno prebivalstvo in predstavili bogato »vodno« dediščino Posavja.

IMG_7068.JPG
S strokovne ekskurzije "Posavska vodna pot"
foto: Posavski muzej Brežice

Strokovne ekskurzije so del obrazstavnih programov Posavskega muzeja Brežice. Posavska vodna pot je bila že tretja med njimi – prva je bila Puntarska pot 24. in 25. oktobra leta 2015, druga pa lani marca še Kólnarska pot.