gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Črnomelj

FOTO: S slovesnosti ob obletnici smrti komandanta Staneta

Piše: Radio Krka

Čas objave:
07.11.2017 14:18

Na Lokvah pri Črnomlju je bila danes spominska slovesnost ob obletnici tragične nesreče narodnega heroja Franca Rozmana – Staneta.

Na Lokvah pri Črnomlju sta Zveza združenj borcev za vrednote NOB Črnomelj in JSKD OI Črnomelj pripravila spominsko slovesnost ob obletnici tragične nesreče narodnega heroja Franca Rozmana – Staneta. Slovesnost se je pri spomeniku komandanta glavnega štaba NOV in POS ter narodnega heroja Franca Rozmana Staneta in njegovih soborcev na Lokvah pri Črnomlju začela z nagovorom županje Črnomlja Mojce Čemas Stjepanovič, slavnostni govornik pa je bil poslanec v DZ Janko Veber.

Tudi na današnji dan pred 73 leti so verjetno dežne kaplje tekle, a kot solze, saj ga je zaznamovala tragična nesreča in smrt komandanta Franca Rozmana - Staneta. Rojen je bil spomladi leta 1911 blizu Ljubljane. Po težkem in siromašnem otroštvu se je izučil za peka in se kmalu navdušil nad vojsko in komunizmom. Udeležil se je španske državljanske vojne, kjer je postal poveljnik bataljona, njegovim tovarišem pa ostal v spominu kot živahen, odločen in resen borec. Po začetku 2. svetovne vojne se je kmalu pridružil partizanom in leta 1942 postal poveljnik slovenske partizanske brigade, tedaj najmočnejše slovenske partizanske enote. Sredi leta 1943 je postal poveljnik glavnega štaba NOV in ROS s činom generalpodpolkovnika. 7. novembra 1944 je v bolnišnici OF v Kanižarici pri Črnomlju umrl za posledicami hude rane, ki jo je dobil pri preizkušanju novega orožja - minometa.

Spomin na ta tragičen dogodek vsako leto pripravijo krajšo slovesnost s kulturnim programom. Mešani pevski zbor Spev iz Črnomlja, učenci OŠ Komandanta Staneta Dragatuš, recitatorja Tadej Fink in Terezija Potočar ter Gašper Brunskole s harmoniko, komorna zasedba Slovenske vojske ter povezovalec programa Jaka birkelbach so obogatili lepo obiskan dogodek.