Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Novice Straža/Krško

FOTO: Kdaj bodo začeli odvažati odpadke s pogorišča v Zalogu?

Piše: STA

Čas objave:
01.08.2019 10:27

Odpadke s pogorišča pred dvema letoma pogorele podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži nameravajo začeti odvažati 19. avgusta, so danes napovedali v krškem Kostaku. Ta družba je sicer z okoljskim ministrstvom junija podpisala pogodbo za prevzem, prevoz in obdelavo zaloških odpadkov. Dela morajo končati do konca oktobra.

6.JPG
Na pogorišču v Zalogu

V Kostaku so navedli, da pogodbena vrednost dela brez davka znaša nekaj manj kot 1,49 milijona evrov.

Po Kostakovih podatkih gre sicer za delno obdelane nenevarne komunalne odpadke iz gospodinjstev, ki so bili ožgani v požaru. V manjši meri oz. manj kot desetini pa za nenevarno plastiko iz industrije, ki je bila prav tako ožgana v požaru.

zalog.jpeg
Ekosistemi Zalog
B.Peterlin (za Radio Krka)

Vse odpadke bodo predelali na objektih za energetsko obdelavo odpadkov. Sodelujejo z več podizvajalci, njihov največji podizvajalec pa je sežigalnica v Avstriji, so še zapisali v Kostaku.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je sicer za STA v začetku julija napovedal, da naj bi odpadke z zaloškega pogorišča začeli odvažati konec julija. Po njegovih besedah so po uspešno izvedenem javnem naročilu še preverjali podizvajalce, za odvoz odpadkov pa so izbrali Kostak, je še dodal.

183603_176770_pozar_v_zalogi1.jpeg

Z okoljskega ministrstva so sicer po omenjenem javnem naročilu v začetku junija sporočili, da mora Kostak, ki je edini oddal ponudbo za izvedbo, odvoz odpadkov in njihovo oddajo v obdelavo končati v treh mesecih od podpisa pogodbe.

Dodali so, da je inšpektorat za okolje in prostor prevzem, prevoz in obdelavo do 7500 ton mešanice materialov iz mehanske obdelave komunalnih odpadkov, ki so ostali po požaru družbi Ekosistemi, izbral družbo Kostak.

Odpadki, ki jih mora ta odstraniti, so deloma v kupih v razsutem stanju, deloma v balah, nekateri so deloma ožgani. Gre za gorljive materiale iz mehanske obdelave komunalnih odpadkov, Kostak pa mora s pogorišča odstraniti vse odpadke in jih v obdelavo oddati v obrat za obdelavo in vmesno predobdelavo, saj so odpadki iz družbe Ekosistemi glede na izdelano oceno primerni za energetsko izrabo po predobdelavi, so še zapisali na ministrstvu.

Na območju podružnice podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Straži, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov, je sicer zagorelo 20. julija 2017. Požar so v štirih dneh pogasili. Na Policijski upravi Novo mesto so za STA povedali, da so kot vzrok požara ugotovili samovžig.