900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Novo mesto

FOTO: Sandrin pesniški prvenec

Piše: Radio Krka

Čas objave:
03.02.2013 12:37

Konec januarja je v veliki predavalnici srednje šole Grm - center biotehnike in turizma v Novem mestu Sandra Murgelj, dijakinja 4. letnika biotehniške gimnazije, predstavila svojo prvo pesniško zbirko z naslovom Rdeča vrtnica.

Sandrin pesniški prvenec ima 64 strani. V zbirki je 31 različno dolgih pesmi. Izražajo mladostno razpoloženje, sproščenost, igrivost, a tudi razmišljanja in resna doživetja.

Pesmi v zbirki dopolnjujejo tudi fotografije, saj ima Sandra poleg srca (pesmi) še oko (fotografija). In oboje se lepo dopolnjuje. Sandra je pesniško zbirko opremila predvsem z lastnimi fotografijami, nekaj fotografij drugih avtorjev pa v njej gostuje.

Pesem Rdeča vrtnica je metafora Sandrinega življenja ali drugače povedano, je "rdeča nit" Sandrinih pesmi, ki tke pesniško zbirko. Zato je po njej zbirka dobila tudi ime.

Prireditve se je udeležilo številno občinstvo. O mladi avtorici, Sandri Murgelj, in njenem ustvarjanju je spregovorila gospa Vida Hlebec, ravnateljica Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije Novo mesto.

O Sandrini pesniški zbirki pa je spregovoril gospod Karel Drago Vuica, ki je avtorici čestital ob izdaji pesniške zbirke in ji zaželel, da bi se "akordi" njene duše slišali po Dolenjski in dlje, kamor si želi njeno srce.

V kulturnem programu je nastopil tudi Sandrin učitelj diatonične harmonike, gospod Toni Sotošek z družino. Prav pod njegovim vodstvom je Sandra dosegla tudi številne uspehe na harmonikarskih tekmovanjih.

Kulturni dogodek je s petjem popestrila tudi Sandrina sošolka Tjaša Pavšič, ter Manca Tori in Klara Rataj s kitaro. Sandrine pesmi sta recitirali njeni sošolki Tina Grubar in Maruša Gorenc. Svoji najljubši pesmi Rdeča vrtnica in Mama pa ju je predstavila avtorica sama.


Program je povezovala Lea Sluga.

Mlada ustvarjalka Sandra se je na koncu prireditve zahvalila svoji mamici Heleni, ki ji je predlagala, naj svoje pesmi zbere in jih izda v knjižni obliki, svoji šoli, ki ji je bila v veliko pomoč pri izdaji.

Zahvalila se je svoji profesorici Rebeki Pirnar za spremno besedo, profesorju Luki Novaku za pomoč pri izbiri in objavi fotografij, sošolcema Maticu Bogolinu, ki ji je pomagal pri ureditvi zbirke in Julijanu Strajnarju za naslovnico.

Zahvalila se je donatorjem, ter vsem, ki so ji na kakršen koli način pomagali, da je pesniška zbirka zagledala luč sveta, pa tudi vsem, ki so oblikovali kulturni program.

Za konec pa so vsi zbrani prisluhnili, kako skupaj prepletata prste po harmoniki umetnik in umetnica, Toni in Sandra, kako njun meh oživi in znana pesem zadoni v skladbi Slovenski muzikant.

Kulturni dogodek so sklenili ob prijetnem klepetu in dobrotah v avli šole.