Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Krško

FOTO: Skupaj umirjamo promet

Piše: Občina Krško/ L.P.C.

Čas objave:
15.06.2018 07:03

Občina Krško je v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav in podjetjem Sipronika na za pešce nevarnem odseku regionalne ceste Senovo – Podsreda v Koprivnici, postavila prikazovalnik hitrosti »Vi vozite«.

V bližini osnovne šole in vrtca bodo tako odslej poti učencev, malčkov in drugih pešcev varnejše. Prikazovalnik je del vseslovenskega projekta Skupaj umirjamo promet, v katerem bo že tretje leto zapored ob sofinanciranju največje slovenske zavarovalnice 14 slovenskih občin aktivno umirjalo promet v naseljih, v bližini šol, vrtcev in na šolskih poteh.

Že v prvem tednu postavitve se je delež prehitrih voznikov na omenjenem odseku zmanjšal za šest odstotkov.

Skupaj umirjamo promet v ob¦Źini Kr+íko (5).jpg

Hitrost ubija, že nekaj let opozarja slovenska policija. Pri hitrosti 50 km/h je udarec vozila na naše telo enak padcu z višine 10 metrov. Pri hitrosti 100 km/h pa je sila udarca enaka padcu z višine kar 40 metrov. To pomeni veliko verjetnost, da bo pešec dobil izredno hude poškodbe ali da trka ne bo preživel. Ker je torej že manjše znižanje hitrosti ključno za preprečevanje hudih prometnih nesreč, je umirjanje prometa v naseljih med ključnimi elementi preventivnega delovanja in učinkovit ukrep za zmanjšanje števila prometnih nesreč.

V lanski sezoni vseslovenskega projekta se je delež prehitrih voznikov na dvanajstih izbranih odsekih v povprečju znižal za dobrih 5 odstotkov, v posameznih krajih pa celo za več kot 7 odstotkov.

Prvi pomemben korak
Prikazovalnik hitrosti je nameščen ob regionalni cesti Senovo – Podsreda v Koprivnici, v neposredni bližini Osnovne šole Koprivnica in tamkajšnjega vrtca. Zaradi konfiguracije ceste so v preteklosti na tem odseku vozniki vozili zelo hitro, s tem pa so bili ogroženi vsi udeleženci v prometu.

»Zavedamo se, da je pot učenk in učencev v osnovno šolo v Koprivnici nevarna, zato je postavitev sistema, ki bo omogočal večjo varnost vseh ranljivih skupin udeležencev v prometu, še posebej osnovnošolcev na poti v in iz šole, prvi pomemben korak,« je povedal župan Občine Krško mag. Miran Stanko in dodal, da bodo na tem odseku po vzoru iz Krškega okolico oziroma cesto mimo osnovne šole v Koprivnici uredili še z dodatnimi poslikavami oz. horizontalnimi in vertikalnimi oznakami.

Novo »pridobitev« občine pozdravlja tudi ravnatelj Osnovne šole Koprivnica Jože Ivačič: »Opažamo, da veliko voznikov ne upošteva prometne signalizacije in vozi nad dovoljeno hitrostjo. Verjamemo, da bo nov merilnik hitrosti prispeval k umiritvi prometa in s tem povečal varnost naših učencev.«

Inovativno orodje, ki učinkuje
V dveh letih je Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s podjetjem Sipronika v preventivnem projektu Skupaj umirjamo promet po vsej Sloveniji postavila že 30 sistemov s pametnih prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite«, ki voznike za zgledno vožnjo pohvalijo ali jim pokažejo, da njihovo vedenje za volanom ni zadovoljivo.Hkrati pa shranjujejo in obdelujejo podatke o prometu, ki so vidni na spletnem portalu www.vi-vozite.si, na spletnih straneh občine in na miniračunalnikih v šolskih avlah, tudi v avli OŠ Koprivnica.

Skupaj umirjamo promet v ob¦Źini Kr+íko (4).jpg

Tako sistem predstavlja inovativno in učinkovito rešitev ter je pomembno orodje za analizo podatkov in nadaljnje ukrepe za zmanjševanje hitrosti.»Pozitiven učinek postavitve prikazovalnika hitrosti »Vi vozite« se je pokazal že v prvem tednu njegovega delovanja. Delež prehitrih voznikov se je tako v primerjavi s tednom, ko je bil prikazovalnik ugasnjen, znižal za 6 odstotnih točk,« je pojasnil direktor Sipronike Marjan Kržišnik.

Voznike ozavešča tudi Primož Kozmus
V največji slovenski zavarovalnici si sicer z različnimi aktivnostmi že vrsto let prizadevajo za večjo varnost na cestah, pri tem pa veliko pozornosti namenjajo prav prometni varnosti najmlajših in hkrati najbolj ranljivih udeležencev v cestnem prometu. 

Skupaj umirjamo promet v ob¦Źini Kr+íko (2).jpg

Skupna prizadevanja za varnost v cestnem prometu je podprl tudi eden od ambasadorjev projekta, nekdanji olimpijski in svetovni prvak v metu kladiva Primož Kozmus. »Menim, da si ob današnjem gostem prometu in včasih nestrpnih voznikih naši otroci zaslužijo, da se počutijo varne, ko se odpravijo na aktivnosti peš ali s kolesi. Sam sem strpen voznik, včasih pa tudi prehiter in takrat sem vesel, da me prikazovalnik hitrosti opomni, da moram zmanjšati plin,«je ob odprtju povedal posavski olimpionik in dodal, da mu kot očetu dveh otrok varnost v prometu veliko pomeni.