Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Nm

FOTO: Slavka na policiji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.12.2012 13:23

Na Policijski upravi Novo mesto so postavili razstavo likovnih del. Pripravili so tudi posvet na temo nasilja v družini, ki so se ga udeležili predstavniki tožilstva in centrov za socialno delo z območja Dolenjske, Posavja in Bele krajine.

K ideji o razstavnem prostoru v avli policijske uprave jih je vodila želja, da občanom omogočijo, da svoje umetniške stvaritve delijo s širšo javnostjo. Razstavljali so že številni – od upokojencev, članov različnih društev, naših nekdanjih in sedanjih sodelavcev, članic društva slepih in slabovidnih, do uveljavljenih umetnikov in akademskih slikarjev.

Tokrat je svoja dela predstavlja gospa, ki ji slikanje in ustvarjanje pomeni še mnogo več, kot le sprostitev. Slavka Kožar pravi, da je v likovnem ustvarjanju našla pot in rešitev iz izjemno hude življenjske stiske.

Franc Zorc, direktor PU Novo mesto, je v nagovoru izpostavil uspešno delo policije, centrov za socialno delo in tožilstva na področju nasilja v družini, ki je eno prednostnih nalog policije. Prav zato so na PU Novo mesto še posebej ponosni, da pri njih razstavlja gospa, ki s svojimi čudovitimi deli dokazuje, da ni zaman delo številnih institucij, ki se trudijo vsaka na svojem področju.

V javnosti se pogosto pojavijo neupravičene kritike različnih ustanov, ki pomagajo žrtvam nasilja in ljudem, ki ne najdejo izhoda. Izkušnja gospe Slavke je povsem drugačna. V najbolj črnih trenutkih so ji upanje in ljubezen do življenja pomagali ponovno poiskati prav izjemni posamezniki, ki jih je srečala v teh ustanovah.

Eden izmed njih je gotovo dr. Mladen Vrabič iz Psihiatrične klinike v Ljubljani, ki je spregovoril na odprtju razstave. Gospa Kožar o njegovem delu govori le v presežkih, saj ji je prav on pokazal pot iz stiske ter jo navdušil in spodbujal pri likovnem ustvarjanju. S tem se gotovo potrjuje poslanstvo Psihiatrične klinike, ki pravi, da osebje v rehabilitacijski službi verjame in vztraja pri tem, da ima v procesu zdravljenja pacient pravico do nepretrganega zdravljenja, skrbi in podpore, ki spodbuja boljšo kakovost njegovega življenja.

Močno oporo pri vztrajanju na novi poti gospe Slavki nudijo tudi v Društvu življenje brez nasilja in v Zakonskem in družinskem inštitutu Novo mesto. Tam pravijo, da je človek bitje odnosov in kot tak od njih zaznamovan in v njih oblikovan, hkrati pa jih tudi sam oblikuje. Upanje za terapevtsko delo jim daje spoznanje, da je v varnih odnosih tudi v odraslosti možno preoblikovati določene nefunkcionalne čustvene, miselne in vedenjske vzorce in vzpostaviti nove, bolj zdrave in funkcionalne. Na odprtju razstave sta spregovorili še Vesna Draginc, predstavnica Društva življenje brez nasilja in CSD Novo mesto, ter Melita Kramar, strokovna direktorica zakonskega in družinskega inštituta.

Odprtje razstave je bilo tudi v glasbenem delu v znamenju iskrenih prijateljev gospe Slavke. Z igranjem in petjem sta odprtje popestrila Primož Malenšek iz Društva življenje brez nasilja Novo mesto ter Borut Antončič, ki se vedno prijazno odzove vabilu novomeških policistov. Program je povezovala Brigita Kozlevčar, policistka Policijske postaje Novo mesto.

Prodajna razstava bo v avli Policijske uprave Novo mesto na ogled mesec dni.