Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Adlešiči

FOTO: Slovenska hrana tudi v KP Kolpa

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.11.2012 15:36

Vlada RS je na oktobrski seji razglasila petek 16. novembra za dan slovesnke hrane. Lani pričeta akcija s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom v šolah, naj bi tako letos prerasla na višji nivo: začnemo z zajtrkom... in nadaljujemo z obroki sestavljenimi iz pridelkov domačih kmetij in izdelkov domače živalske industrije.Tudi v Adlešičih so ustrezno obeležili današnji dan - v Javnem zavodu Krajinski park Kolpa je domača hrana redno na krožniku, s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom pa so se akciji ponovno pridružili tudi adlešiški osnovnošolci.

Vlada je s formalno razglasitvijo in aktivnostmi za uspešno izvedbo Dneva slovenske hrane dala domači hrani pomemben pečat ter spodbudila ozaveščanje javnosti o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter njenega uživanja. Danes so torej po številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, bolnišnicah, domovih za ostarele in javnih zavodih pripravili slovenski zajtrk ali malico.

Tudi v Adlešičih so ustrezno obeležili današnji dan - v Javnem zavodu Krajinski park Kolpa je domača hrana redno na krožniku, s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom pa so se akciji ponovno pridružili tudi adlešiški osnovnošolci. Udenci in učiteljice so uživali v domačih jabolkih, medu čebelarstva Zore ter polnomastnem mleku in skuti iz kmetije Lojzeta Štruclja - Kašarja iz Gribelj, kruh pa je prišel iz lokalne pekarne Judnič iz Dolenjcev.
Ob odlični hrani so uživala vsa čutila.

Od lanskoletne promocijske aktivnosti, do letos ni bilo narejenega vidnega napredka. In zakaj ne, če v domači hrani vsi uživamo? Je boljša in zagotovo manj obremenjuje okolje, če ne potuje skozi vso državo, celo Evropo, znaten del živil pa prepluje tudi oceane.

Izgovori na obveznosti iz zakona o javnem naročanju so neumestni: v Osnovno šolo v Adlešiče prihaja kruh za šolsko malico vsak dan iz 240 km oddaljenega Maribora. Le 2 kilometra od šole pa je odlična lokalna pekarna, ki je danes prvič dostavila - po mnenju otrok- odličen kruh za malico 24 osnovnošolcev v petih oddelkih. Nerazumno bi bilo pričakovati enako kakovost hrane, ki prepotuje takšno razdaljo in je finančno konkurenčna. Podobno je tudi z mlekom iz sosednje vasi, ki potuje v Ljubljano, pa tudi v Italijo, žal pa ne v vaško šolo. Tudi različnega sadja je v okolici veliko, spodbuditi pa bi bilo potrebno še organizirano pridelavo zelenjave.

Da bodo tovrstne aktivnosti obrodile sadove, se moramo potruditi vsi skupaj in našim otrokom, ter vsem nam zagotoviti okusno in varno, lokalno pridelano hrano. V času vse hujše nezaposlenosti in gospodarske recesije bodo tudi tako drobne aktivnosti pomembne za ohranjanje poseljenosti slovenskega podeželja.
Javni zavod Krajinski park Kolpa in kmetija Vučji ogrizek pa so v okviru današnje akcije prispevali nagrado v obliki brezplačnega obiska za nagrajno šolo in vrtec - po izboru organizatorja. Tudi ta aktivnost naj bi prispeval k promoviranju narave, kmetovanja, varstva okolja in sobivanja.