andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Novice Nm

FOTO: So spremljevalca učili drugače?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
16.05.2013 06:40

Tudi v Sloveniji lahko vozite avto pa čeprav še niste polnoletni. Ob sebi imate spremljevalca, a očitno so slednje učili drugače. Tako izgleda parkiranje s spremljevalcem v Novem mestu.

Spremljevalec, ki spremlja osebo na vožnji po opravljenem usposabljanju in uspešno opravljenem preizkusu znanja, mora biti vpisan v evidenčni karton vožnje. Spremljevalci so lahko naslednje osebe:
- je star najmanj 30 let,
- ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije B najmanj 7 let,
- v evidenci nima več kot pet kazenskih točk.

Pogoje za kandidata, ki bo vozil s spremljevalcem in pogoje za vpis spremljevalca v evidenčni karton vožnje bo organ praviloma ugotavljal iz uradnih evidenc. Kandidat in spremljevalec lahko izpolnjevanje pogojev v postopku dokazujeta tudi sama z ustreznimi dokazili:
- podatke o sorodstvenem razmerju pridobi stranka iz matičnega registra, ki ga vodijo upravne enote (izpisi iz matičnega registra), obstoj sorodstvenega razmerja pa se lahko dokazuje tudi s potrdilom iz gospodinjske evidence, ki ga izdajajo upravne enote,
- podatke o kazenskih točkah organ ali stranka pridobita iz evidence kazenskih točk, ki jo vodi Ministrstvo za pravosodje, Oddelek za prekrške.

Opozorilo: Kandidat in spremljevalec mora pogoje, predpisane z zakonom izpolnjevati ves čas vožnje s spremljevalcem.

Po vpisu spremljevalca v evidenčni karton vožnje mora izpitni center spremljevalcu posredovati navodila.


Vožnja s spremljevalcem

Na podlagi opravljenega predpisanega programa usposabljanja v avtošoli, opravljenega praktičnega preizkusa znanja pred komisijo avtošole ter vpisa spremljevalca v evidenčni karton vožnje, lahko oseba prične voziti s spremljevalcem. Oseba sme voziti s spremljevalcem osebni avtomobil, dokler ne opravi vozniškega izpita za vožnjo motornih vozil kategorije B oz. največ šest mesecev po dopolnjenem 18 letu starosti.

V obdobju vožnje s spremljevalcem morata spremljevalec in oseba, ki vozi s spremljevalcem opraviti vsaj dve uri vožnje z učiteljem vožnje, kot je to določeno v 14. členu Pravilnika o avtošolah (UL RS 114/05). Po vsaki opravljeni učni uri vožnje se opravi analiza vožnje in svetovalni pogovor, v katerem učitelj vožnje opozori kandidata in spremljevalca na napake, ter svetuje, katerim elementom vožnje naj posvetita več pozornosti med vožnjo. Med vožnjo mora imeti kandidat, ki vozi s spremljevalcem, pri sebi evidenčni karton vožnje in veljavno zdravniško spričevalo. Spremljevalec pa mora imeti med vožnjo pri sebi veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije B.

Spremljevalec je dolžan usmerjati osebo, ki jo spremlja pri vožnji v cestnem prometu, da poteka promet nemoteno, umirjeno in varno. Spremljevalec in oseba, ki je spremljana, sta v cestnem prometu dolžna ravnati v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in predpisi o javnih cestah. Po vpisu naj izpitni center kandidata in spremljevalca na to opozori.

Za prekršek, ki ga pri vožnjo povzroči oseba (mladoletnik), ki vozi s spremljevalcem, je ta odgovorna po splošnih pravilih o odgovornosti.

Za škodo, povzročeno pri vožnji vozila v cestnem prometu je odgovoren lastnik vozila v skladu s sklenjeno pogodbo o zavarovanju avtomobilske odgovornosti in v skladu z zavarovalnimi pogoji.