900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Črnomelj

FOTO: Sobotni program oživel mestno jedro in napolnil Jurjevanjsko drago

Piše: RIC Bela Krajina, U.F.

Čas objave:
23.06.2019 14:55

V soboto, 22. junija, je tretji dan festivala vsebinsko bogat program potekal na dveh lokacijah, v Jurjevanjski dragi in v starem mestnem jedru oz. na parkirišču pri črnomaljskem gradu.

IMG_1104.jpg
Jurjevanje v Beli krajini
Foto: Uroš Raztresen

V popoldanskih urah so pred gradom potekala tržnica lokalnih dobrot in rokodelski sejem. Prizorišče je bilo tudi štartna črta za kolesarje, ki so se odpravili na družinski kolesarski izlet Goni kolo po Beli krajini. V mestnem jedru so odprli čebelarsko razstavo ob 100-letnici črnomaljskega čebelarskega društva in dinamično izložbo tekstilij iz volne, lana in konoplje, na odru pred gradom pa pripravili modno revijo teh oblačil z ročno potiskanimi motivi. Sledil je osrednji del programa Mlado Jurjevanje. Otroci so si skupaj s starši ogledali gledališki predstavi Čarodejka Binka in Kamišibaj, sodelovali na ustvarjalnih delavnicah kot so izdelava nakita, akvarija in kamišibaja, brali v bralnem kotičku in slikali na papir. Dogajanje je popestrila glasba etno glasbenih skupin, godalne zasedbe Battalia in Brass Banda GŠ Črnomelj. Vrhunec dogajanja v mestnem jedru je bil nastop domače FS Zeleni Jurij iz Črnomlja, ki je izvedla mitološko obredje starodavnega slovanskega junaka Zelenega Jurija.

IMG_1277.jpg
Jurjevanje v Beli krajini
Foto: Uroš Raztresen

Proti večeru se je program izvajal v Jurjevanjski dragi. Na odru so nastopili pevci iz projekta Glas mladih, dvojec 2B in etno skupina Kr'Etno. Drago so obiskovalci dodobra napolnili ob pričetku folklornega programa »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo«. Pozneje jih je dež sicer pregnal na sedišča pod šotore.

Predstavilo se je 6 folklornih skupin. Otvoritveni ples je pripadel FS Ivan Navratil iz Metlike, ki je predstavilo Metliško obredje,ki je od leta 2018 uvrščeno na seznam slovenske nesnovne kulturne dediščine državnega pomena. Premierno se je na festivalu predstavil hrvaški Folklorni ansambl Sesvetska sela iz Zagreba, ki so predstavili pesmi in plese sesvetskega prigorja s koreografijo »Tancala bi, al ne mogu« in nato še pesmi in plese Medžimurja. Predstavila se je tudi FS Dragatuš, najprej v pražnjih oblačilih z odersko postavitvijo Polčke, nato še v belih nošah s koreografijo »Tancaj, tancaj, črni kos«. Zaplesali so tudi nizozemski folkloraši de Krekkel, ki glede na starost članov veljajo za eno od najstarejših skupin na letošnjem Jurjevanju. Dvakrat so na oder prišli gostje iz Srbije, Foklorni ansambl Sveti Djordje, ki so zaplesali ples s pasovi in atraktivne igre iz Vojvodine.

IMG_1631.jpg
Jurjevanje v Beli krajini
Foto: Uroš Raztresen


Kljub slabemu vremenu je pozneje pod velikimi šotori potekala zabava in druženje obiskovalcev ob glasbi ansambla Gašperji, ki pod imenom Die Jungen Original Oberkrainer nadaljujejo tradicijo Ansambla bratov Avsenik (Die Original Oberkrainer). V noč je odzvanjal tudi zven belokranjskih tamburic Tamburaške skupine Vodomec.

IMG_1149.jpg
Jurjevanje v Beli krajini
Foto: Uroš Raztresen

Danes, 23. junija, bo program v celoti potekal v Jurjevanjski dragi. Ob 16. uri organizator vabi najmlajše gledalce na gledališko predstavo Super krila na obisku. Sledil bo nastop etno bande Poseben gušt s poezijo Iztoka Mlakarja. Organizatorji bodo obeležili tudi dan državnosti s častnim govornikom županom Občine Črnomelj in s koncertom črnomaljske godbe. V sklopu folklornega programa »Lepa Anka kolo vodi« bodo nastopile folklorne skupine KUD Lepa Anka, KD Stari trg ob Kolpi, Predgrad in Lancova vas, iz tujine pa de Krekkel iz Nizozemske in Sveti Djordje iz Srbije. Preden bodo zadnji obiskovalci zapustili Jurjevanjsko drago do prihodnjega leta bo zaigral še Big Band Črnomelj.