Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO: Šolarji spet na Pešbus

Piše: MO NM, U.K.

Čas objave:
16.09.2019 11:21

Z začetkom Evropskega tedna mobilnosti (ETM), ki letos poteka pod sloganom »Gremo peš!«, se v Mestni občini Novo mesto nadaljuje tudi uspešen projekt pešačenja v šolo v organiziranih skupinah Pešbus.

Pešbus 3.jpg
Pešbus
Foto: MO Novo mesto

Več kot 140 novomeški otrok je v spremstvu staršev in prostovoljcev Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD) pešačilo že maja, v času ETM pa se projekt nadaljuje na OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Otočec.
Šole so v jesenskem delu skupno vzpostavile 11 začrtanih poti za pešačenje, najdaljšo razdaljo pa prehodijo učenci OŠ Otočec, ki se je letos na novo pridružila Pešbusu, in sicer na poti iz Vrha pri Pahi prehodijo skoraj tri kilometre oz. pešačijo štirideset minut. Pri Pešbusu v jesenskem delu sodeluje več kot 150 otrok.

ProjektPešBus2.JPG
Pešbus - aktivno v šolo
Občina Krško/L.P. C.

Pešbus v Novem mestu poteka že tretje leto in velja za enega najuspešnejših v Sloveniji. Lani je v projektu sodelovalo več kot 240 otrok iz novomeških osnovnih šol, Mestna občina Novo mesto pa je pred dvema letoma prejela naziv najaktivnejše slovenske mestne občine v ETM, k čemur je pomembno pripomogel rekorden Pešbus na OŠ Grm, kjer pešačenje poteka vse leto.

Mestna občina Novo mesto pri tem nudi podporo projektu, ki prinaša pozitivne učinke na več področjih: otroke usmerja h gibanju, druženju, učenju pravilnega obnašanja v prometu, samostojnosti, redoljubnosti; zmanjšuje avtomobilski promet na šolskih poteh in gnetenje avtomobilov na šolskih dvoriščih; pozitivno učinkuje na okolje ter povezuje skupnost in krepi medgeneracijske odnose.

projektPešBus.JPG
Projekt Pešbus
Občina Krško/L.P. C.

Pešbus se je skupaj z Bicivlakom, ki v šolo vodi organizirane kolesarske skupine, razvil v okviru programa Zdrav šolar, katerega pobudnik in glavni koordinator je Inštitut za politike prostora. Spodbuja aktivno pot v šolo in si prizadeva za zdrav življenjski slog in samostojnost osnovnošolcev.