900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Prečna

FOTO: Sv. Martin v Zalogu prenovljen

Piše: Radio Krka

Čas objave:
11.11.2012 16:25

V prenovljeni cerkvi sv. Martina v Zalogu so se na Martinovo nedeljo zbrali številni farani, ki so prisostvovali slovesnemu dogodku blagoslovu prenovljene cerkve. Novomeški škof mons. Andrej Glavan je daroval slovesno mašo in blagoslovil popolnoma prenovljeno in obnovljeno cerkev, omenjeno že leta 1581.

Obnovitvena dela, vključno z zamenjavo stare piramidaste strehe, so potekala vse od konca leta 2011, ko so prizadevni župljani s pomočjo podjetnikov, cerkev na griču Gorica, popolnoma obnovili. Po navodilih novomeškega zavoda za varstvo kulturnih spomenikov so domačini pod vodstvom ključarja cerkve Marjana Pirha, Rajka Krena in Ivana Derganca obnovili omete na stenah zvonika in cerkve, obnovljen je bil tudi opečni tlak. Na vrhu zvonika je konec februarja letošnjega leta zasijala nova, baročna streha zvonika v bakreni preobleki. Škof Andrej Glavan je bil zelo zadovoljen z notranjo in zunanjo obnovo cerkve in se zahvalil vsem darovalcem, prizadevnim članom gradbenega odbora, župljanom za materialno in drugo pomoč ter domačemu župniku Jožetu Mrvarju. Kulturni bogoslužni biser sv. Martina v Zalogu je tako zasijal v najlepši luči. Posluh za obnovo cerkvenega objekta in same kulturne dediščine pa je imela tudi Občina Straža, z županom Alojzem Knafljem.

Slovesen ton dogodku so prispevali tudi domači cerkveni pevci,ki so obogatili nedeljsko bogoslužje, pa tudi gospodinje in možje, ki so poskrbeli za bogato postrežbo, ne samo po dogodku, temveč tekom celotne obnove.