Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice Podsreda

FOTO: Ta slastna in zdrava "jabka"

Piše: Radio Krka

Čas objave:
13.10.2012 07:53

V Podsredi ta konec tedna poteka največji kozjanski praznik, že 13. praznik kozjanskega jabolka, na katerem bo rekordno število stojnic, kar 139 s raznovrstno domačo ponudbo, brez 'globalnega' kiča, bižuterije in kramarije.

Praznik je doživel svečano otvoritev danes sopoldne, slavnostni govornik je bil minister Franc Bogovič, ob sejmu se odvija pestra obsejemsko dogajanje, od leta 2009 izbirajo Carjeviča – tj. najbolj skrbnega lastnika travniških sadovnjakov in 'štrudlmojstrco,' v pripravi jabolčnega štrudla, predstavljajo se ponudniki in društva, dogajanje pa spremlja zabavni in športni del.

Praznik kozjanskega jabolka zato ostaja etnološka in ekološka prireditev domačinov in mojstrskih umetniško obrtniških delavnic iz drugih zavarovanih območij Ekološke kmetije ponujajo stare sorte jabolk, zdrave kmetijske pridelke pridelane na sonaravni način in izvirno ter domiselno predelano sadje v ozimnico. Obrtniške delavnice pa ponujajo vrhunske izdelke ljudske tradicionalne obrti. Na prireditvi se predstavljajo tudi društva in strokovne službe, ki upravljajo s prostorom zavarovanega območja ter množica glasbenih skupin, ki s kulturnim programom prispevajo k prijetnemu vzdušju na prireditvi.


V petkovem večeru pa je Kozjanski park pripravil še tradicionalno, prav tako 13. razstavo starih sort jabolk v tamkajšnji Slovensko bavarski hiši, preko 50 jih je, je povedal avtor Adrijan Černelč, skupaj z razstavo Sadje na znamkah iz zbirke Janka Štampfla.

Avtor razstave Adrijan Černelč