Franko Bajc Svet24.si

Zmagovalec šova Kmetija se je iz temnolasca ...

Rod Stewart Svet24.si

Zvezdnik skrivaj premagal raka

vesolje horoskop Svet24.si

Tedenski horoskop: ne bo šlo ne za kazen ne za ...

Davo Karničar Svet24.si

Umrl je Davo Karničar

020mv Odkrito.si

Natalija Gorščak: TV SLO je kot tanker, ki se ...

ajda sitar Njena.si

Malo ljudi ve, a zgodila se je sanjska poroka ...

vatroslav in valentina Njena.si

Vatroslav in Valentina poročena, rodila se jima ...

Novice Krško

FOTO: Ura slovenščine v Krškem

Piše: Valvasorjeva knjižnica Krško , P.B.

Čas objave:
11.06.2019 11:40

V spominskem parku Jurija Dalmatina so se v četrtek popoldne zbrali udeleženci prvega izmed letošnjih poletnih večerov, ki jih že tradicionalno organizirajo Valvasorjeva knjižnica Krško, OŠ Jurija Dalmatina, JSKD, OI izpostava Krško, Krajevna skupnost mesta Krško in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar – podružnica Posavje.

Poletni vecer 1-2019 (6).JPG
Ura slovenščine v Krškem
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško

Tudi letos so pripravili Uro slovenščine, s katero so se tokrat spomnili desetletnice odprtja spominskega parka in bližnjega dneva Primoža Trubarja (8. junij).

V uvodu so zbrane pozdravile ravnateljica OŠ Jurija Dalmatina Krško Valentina Gerjevič, direktorica krške knjižnice Urška Lobnikar Paunović in predsednica Slovenskega protestantskega društva podružnica Posavje Alenka Černelič Krošelj, ki so med drugim spregovorile o pomenu ohranjanja slovenskega jezika, dediščine velikih mož protestantizma med mladimi generacijami in druženja na spominskih lokacijah, kot je Spominski park Jurija Dalmatina. Gerjevičeva je napovedala, da so k sodelovanju za naslednje leto že povabili tudi osnovno šolo v Brestanici, ki nosi ime po znamenitem protestantskem slovničarju in šolniku Adamu Bohoriču.

Poletni vecer 1-2019 (2).JPG
Ura slovenščine v Krškem
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško

Kulturni program so oblikovali učenci sedmega, osmega in devetega razreda pod mentorstvom učiteljice slovenščine Irene Hictaler Simončič, ki jih skuša spodbuditi k javnemu nastopanju, k razmišljanju o bogastvu slovenskega jezika in dediščini ter o številnih aktualnih temah, s katerimi se tudi učenci srečujejo.

Poletni vecer 1-2019 (4).JPG
Ura slovenščine v Krškem
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško

Sodelovali so učenci iz gledališkega kluba Larisa Kocjan, Vesna Zorko, Maša Šeler, Andrej Preskar, Tinkara Hočevar, Nela Šiška, Ana Dular in Anej Kukavica, Maša Rožman ter Eva Košenina, ki pa so s svojimi teksti sodelovali na razpisih in natečajih. Predstavili so se s krajšim gledališkim prizorom, zanimivimi teksti o drugačnosti in isti tekst brali na različne načine ter s tem še posebej pokazali jezikovno barvitost. Program so obogatile še Rijana Mavrek z izraznim plesom in učenki krške glasbene šole Helena Jović ter Urška Vehovar.

Poletni vecer 1-2019 (11).JPG
Ura slovenščine v Krškem
Foto: Valvasorjeva knjižnica Krško