Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Novice

FOTO: Utrip 11. Mednarodne kiparske kolonije

Piše: ZIK Črnomelj

Čas objave:
21.02.2018 09:56

V ponedeljek in torek je potekala 11. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj (11. MKKMČ), ki sta jo organizirala Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj in Osnovna šola Loka Črnomelj. Prvič doslej je bila kolonija organizirana na dveh lokacijah – delavnici Instalacija in Keramika sta potekali v kulturnem domu, delavnici Montažna plastika in Siporeks pa na OŠ Loka.

Na koloniji je ustvarjalo 36 likovno nadarjenih kiparjev starih od dvanajst do petnajst let iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Tema kolonije, na katero so kiparili, je bila »UTRIP«.

 Mladi kiparji so delali pod mentorstvom uveljavljenih likovnih strokovnjakov, ki so jim pomagali študentje Likovne pedagogike s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

Strokovna komisija v sestavi Robert Lozar (akademski slikar), Paola Korošec (akademska kiparka) in Tejka Pezdirc (akademska kiparka) je izbrala najboljše po posameznih delavnicah in skupno zmagovalko 11. MKKMČ.

Priznanja za najboljše so prejele:
Ana Perušek, OŠ dr. Ivana Prijatelja Sodražica; najboljša v delavnici MONTAŽNA PLASTIKA in SKUPNA ZMAGOVALKA 11. MKKMČ! Naslov dela »Utrip mladosti« (mentor delavnice: Vasja Nanut);


Maja Sepaher, OŠ Belokranjskega odreda Semič; kiparila v delavnici KERAMIKA; dobitnica posebne nagrade – odlitek kiparskega izdelka v bron, ki ga podarja Borut Kamšek, Livartis d.o.o. Naslov dela »Trikotni grad« (mentorica delavnice: Nina Koželj);

Lucija Sedlar, OŠ Loka Črnomelj; najboljša v delavnici KERAMIKA; Naslov dela: »Nežnost valov« (mentorica delavnice: Nina Koželj);

Lea Radić in Ema Kurevija, obe OŠ Jagode Truhelke Osijek (HR); najboljši v delavnici INSTALACIJA; Naslov njunega dela: »Utrip pisave« (mentorica delavnice: Beatriz Tomšič Čerkez);

Kaja Pavše Grabrijan, OŠ Mirana Jarca Črnomelj; najboljša v delavnici SIPOREKS; Naslov dela: »Plesalke« (mentor delavnice: Boštjan Kavčič).

Skupna zmagovalka 11. MKKMČ, Ana Perušek, je prejela zmagovalno preslico - simbol kolonije in bo za nagrado od 3. do 5. aprila 2018 gostovala na Mednarodni koloniji mladih Ernestinovo v Slavoniji na Hrvaškem, ki je ena največjih v tem delu Evrope in s katero Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj strokovno sodeluje.

Razstava izdelkov 11. MKKMČ je na ogled v avli Kulturnega doma Črnomelj do 23. 3. 2018.

V sklopu kolonije, smo v ponedeljek, 19. 2. 2018, v zgornji avli Kulturnega doma Črnomelj odprli razstavo umetnice Marte Kiš Butterer iz Novega Sada z naslovom »Etno melodije«. Tudi ta razstava je na ogled do 23. 3. 2018.

 
Več fotografij in dogajanje na koloniji si lahko ogledate na uradni spletni strani projekta:  

https://www.zik-crnomelj.eu/sl/kultura/mednarodna-kiparska-kolonija-mladih/mednarodna-kiparska-kolonija-mladih-2018/