zala kralj, gašper šantl Odkrito.si

Zala Kralj sprejela presenetljivo odločitev!

gabrielle crahan Svet24.si

Preminula 22-letna hči znanega glasbenika: tri ...

prebujenje Petisvet.si

Kam nas v resnici vodijo nove energije?

marjan šarec Svet24.si

Šarec SDS-u zažugal: "Na mojem hrbtu ne boste ...

meghan markle Svet24.si

Razkrili, koga je skušala Meghan omrežiti pred ...

086mv Njena.si

Lara Komar spakirala kovčke in odšla

plestenjak 5 Njena.si

Blaž Švab spregovoril o svoji poroki

Novice Brežice

FOTO: V knjižnici Brežice odpotovali v Peru

Piše: M.K./R.K.

Čas objave:
19.04.2019 12:22

V četrtkovem popoldnevu so na drugem v nizu predavanj »Potujemo skupaj«, ki jih za širšo javnost pripravljava Knjižnica Brežice in Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru, gostili Alexa Fernandeza.

»Skrivnostna dežela Inkov, slikovita pokrajina Andov, prikupen svet lam in alpak.« To je le nekaj oznak južnoameriškega mozaika Peruja, ki nam ga je z etnološkimi in turističnimi znamenitostmi odstiral tamkajšnji slovensko govoreči domorodec. Alex je v Peruju končal univerzitetni študij, smer turizem. Njegove dolgoletne izkušnje turističnega vodenja so bile sprva vezane na domačo pokrajino, kasneje na celo Južno in del Srednje Amerike. Več kot sedem let je kot »tour leader« ali glavni vodnik vodil skupine iz vsega sveta. Leta 2008 pa je prišel v Slovenijo, kjer se je že v nekaj mesecih naučil slovenščine. Opravil je izpit za turističnega vodnika in tako tudi pri nas začel opravljati poklic, ki mu je pisan na kožo.

Po zgodovinsko in turistično obarvanem prvem delu večera nam je Alex svojo rojstno deželo dodatno približal z razdelitvijo na gorski, (pri)obalni in gozdni del, slednje pa primerjal z deli slovenske pokrajine. Posledično smo si lažje predstavljali raznolikost Peruja, obenem pa tudi njegove razsežnosti. Če ga primerjamo z obsegom evropskih držav, na jugu sega do Grčije, na severu pa se razprostira vse do Danske. Izpostaviti velja še to, da je bilo iz Alexovega pripovedovanja vseskozi moč opaziti nadvse spoštljiv odnos do tamkajšnje narave. Vsem, ki vas bo pot vodila v osrčje tega južnoameriškega mozaika, želijo prijetno doživetje.
Knjižnica Brežice in Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru pa s skupnimi »potovanji« nadaljujeta zopet jeseni.