Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Novo mesto bo preplavil jazz

Piše: Jazzinty/STA

Čas objave:
12.08.2019 06:38

V Novem mestu se danes začenja jubilejna, 20. mednarodna glasbena delavnica s festivalom Jazzinty, na kateri pričakujejo približno 60 mladih jazzovskih glasbenikov iz šestih držav in deset mednarodnih mentorjev, ki bodo poučevali v desetih kategorijah. Jazzinty 2019 bodo v soboto končali s skupnim koncertom vseh udeležencev in mentorjev.

Jazzinty
Jazzinty presents Jazzinty
Radio Krka

Že dvajseta Mednarodna glasbena delavnica in festival Jazzinty iz Novega mesta tudi letos prinaša atraktiven izbor mednarodnih mentorjev, ki bodo svoje znanje in izkušnje prenašali na novo generacijo mladih jazz glasbenikov. Od prve izvedbe leta 2000 pa do danes, se je na delavnici izobraževalo že preko 1000 udeležencev, katere je poučevalo preko 60 mentorjev, od največjih glasbenih legend, pa do sodobnih mladih glasbenikov. Na delavnici so se ustvarjali novi projekti, formalna in neformalna glasbena sodelovanja, izkušnje in prijateljstva, ki še danes soustvarjajo slovensko in mednarodno glasbeno krajino. Jazzinty je za mnoge mlade glasbenike pomenil ključno prelomnico za samostojno glasbeno pot in veseli so, da lahko nadaljujemo poslanstvo projekta in skupaj prinašajo nove poglede na glasbo, spodbujamo ustvarjalnost in drznost. 

Jazzinty
Jazzinty presents Jazzinty
Radio Krka

Projektni vodja Jure Dolinar iz Zavoda Novo mesto je za povedal, da so v jubilejnem letu na delavnico in festival povabili nova imena izkušenih mentorjev in mednarodno priznanih glasbenikov, katerih ustvarjalnost sledi novim smernicam v jazzu in improvizirani glasbi.

18444640_255471504921252_237194435119546368_n.jpg
Jazzinty nastop na festivalu
Jazzinty

Jazzinty 2019 bo potekal na več novomeških prizoriščih. Delavnica bo na Glasbeni šoli Marjana Kozine, kjer se bodo jazzovski navdušenci na vajah, predavanjih in individualnih urah seznanjali z osnovami jazza in naprednejšo improvizacijo, s skupinskim igranjem, skladanjem in z jazzovsko teorijo. Novost delavnice bo kategorija osnove jazz glasbe.

064859_181966_jazzinty_5.JPG
V sklopu festivala bodo nadaljevali cikel Mladi raziskovalci. Na treh večerih in v treh različnih zasedbah se bo predstavil mladi slovenski kontrabasist in skladatelj Gašper Livk. Preostali festivalski spored bo s sodelovanjem mentorjev poudaril predvsem nove jazzovske smernice.

064906_181966_jazzinty_6.JPG

Nastopili bodo basistka Linda Oh in pianist Fabian Almazan ter pevec Michael May. Na skupnem koncertu bo celotna mentorska zasedba predstavila projekt Drugačen pogled oziroma A Different Point of View in svoj pogled na klasične jazzovske skladbe. Na petkovem koncertu se bo predstavila v New Yorku živeča pevka Alina Engibaryan. Na zaključnem koncertu pa se bo predstavilo deset zasedb, ki bodo simbolizirale glasbo vsakega mentorja posebej.

064844_181966_jazzinty_3.JPG

Festivalski spremljevalni program bo vključeval odprto prizorišče v galeriji Simulaker, ki bo udeležencem delavnice ponudil možnost samostojnih predstavitev. Tradicionalni jam session bodo po večernem koncertu vsak festivalski večer pripravili v avli Kulturnega centra Janeza Trdine.

064828_181966_jazzinty.JPG

Mentorji 20. Jazzintyja bodo ameriški vokalist Michel Mayo in vokalistka ruskega rodu Alina Engibaryan, v Maleziji rojena avstralska basistka Linda May Han Oh, ameriški pianist kubanskega rodu Fabian Almazan, ameriški trobentač Jonathan Finlayson, nizozemska saksofonistka Tineke Postma, norveški kitarist Lage Lund, italijanski bobnar Roberto Pistolesi, skladatelj in bobnar Dre Hočevar in domača jazzovska pevka Ana Čop.

Projektni vodja Jazzintiya Jure Dolinar