Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Novo mesto

VIDEO&FOTO: V Novem mestu festival Sem glasba, sem mesto

Piše: Zavod Novo mesto/Radio Krka, M.K./STA

Čas objave:
27.05.2019 10:43

V Novem mestu poteka petdnevni 5. festival klasične in sodobne glasbe Sem glasba, sem mesto, ki ga pripravljata Zavod Novo mesto in novomeška občina. Na različnih mestnih prizoriščih bo pester koncertni program ponudil od klasičnih zvokov preteklih stoletij do sodobnih glasbenih stvaritev, so napovedali prireditelji.

2g.JPG
V Novo mesto prihaja Festival Sem glasba, sem mesto
Foto: Radio Krka, M.K.

Festival se je v ponedeljek ob 20.30 uri začel z glasbenim spektaklom v Športni dvorani Marof, kjer je Slovenski tolkalski projekt z zborom Slovenske filharmonije izvedel scensko kantato Carmina Burana Carla Orffa. Številnim izvajalcem se je na odru pridružil otroški pevski zbor, prav za to priložnost sestavljen iz mladih novomeških pevcev, je povedal koordinator za kulturo Zavoda Novo mesto Aleš Makovac.

V Novo mesto prihaja festival Sem glasba, sem mesto.png
V Novo mesto prihaja festival Sem glasba, sem mesto
Foto: STA/R.B.
In kdo sestavlja ansambel tokratne izvedbe Carmine Burane? 

To so: 

SToP – Slovenski tolkalni projekt
Jerneja Grebenšek, klavir
Kristina Arnič, klavir
Jaka Mihelač, bas bariton
Dejan Maksimilijan Vrbančič, tenor
Mojca Bitenc, sopran
Jaro Ješe, scenska projekcija
Jerica Gregorc Bukovec, dirigentka
Zbor slovenske filharmonije
Otroški zbor novomeških osnovnih šol
Dejan Tamše, umetniški vodja projekta
Scenska kantata Carmina Burana je ena najbolj proslavljenih glasbeno-scenskih del Carla Orffa (1895–1982), ki vedno znova navdušuje glasbeno občinstvo z enovitostjo glasbe, jezika in gibanja. Iz zbirke srednjeveških pesmi, ki jo hrani Bavarska državna knjižnica, je Orff vzel 25 pesmi različnih vsebin: pomladne, plesne in ljubezenske ter razposajene pivske pesmi. Verzi, spesnjeni v srednjeveški latinščini in deloma v stari francoščini in nemščini, ostajajo v izvirni jezikovni obliki in tako se v njih združujeta latinščina in nemščina oziroma latinščina in francoščina v svojstveno jezikovno mešanico. Prva izvedba Carmine Burane 8. junija 1937 v frankfurtski operi je bila izreden uspeh, že leta 1940 in 1941 so delo predstavili v Dresdnu in Berlinu, po končani vojni pa je kantata prodrla v svet in je danes največkrat izvajano delo našega časa.

Danes bodo nadaljevali v evangelijski cerkvi Dobrega pastirja, kjer bosta pevka Jelena Milušić in harmonikarica ter skladateljica Merima Ključo predstavili razsežnosti dueta s harmoniko.

3g.JPG
V Novo mesto prihaja Festival Sem glasba, sem mesto
Foto: Radio Krka, M.K.

Tretji festivalski dan bo prinesel nastop kvarteta Tetrakis, ki bo v Kulturnem centru Janeza Trdine skupaj z gostjo in domačinko, tolkalko Petro Vidmar, izvedel svojevrsten projekt za štiri tolkalce in marimbo.

Četrti dan festivala bodo s projektom Tango Story oziroma Zgodba tanga posvetili harmoniki in argentinskemu tangu. V Kulturnem centru Janeza Trdine bodo nastopili harmonikar Borut Zagoranski, violinist Matija Krečič, kontrabasist Žiga Golob, multiinstrumentalist Marko Korošec, pianist Mladen Delin, reciatator poezije Peter Srpčič, svetovna prvaka v tangu Andreja Podlogar in Blaž Bertoncelj ter kot pevska gostja domačinka Irena Yebuah Tiran.

Zadnji festivalski večer bo najprej v Glasbeni šoli Marjana Kozine nastop nagrajencev 3. mednarodnega pevskega tekmovanja, sledila bo tradicionalna Noč slovenskih skladateljev v atriju Gostišča na trgu ali v primeru dežja v Kulturnem centru Janeza Trdine, na kateri bodo najnovejše stvaritve Društva slovenskih skladateljev izvedli fagotist Janez Pincolič, saksofonist Domen Koren in harmonikarica Manca Dornik.

Ob koncertih so v Zavodu Novo mesto poskrbeli še za obfestivalsko dogajanje. Podrobnosti o prireditvi najdete tukaj