hiša 5 Svet24.si

(Foto) Tako lepe hiše bodo dobili namesto ...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Črnomelj

FOTO: V osnovni šoli letos 71 odraslih

Piše: M.F.

Čas objave:
06.07.2018 14:30

V šolskem letu 2017/2018 je ZIK Črnomelj izvajal javno veljavni program osnovne šole za odrasle v Črnomlju in v Metliki. V dveh polletjih je bilo v skupno 11 oddelkov vključenih 71 udeležencev, od tega 15 oz. 21% žensk. Skoraj vsi udeleženci so bili Romi, v program napoteni s strani zavoda za zaposlovanje.

Izvajali so oddelke od opismenjevanja do zaključnega, 9. razreda. V 9. razred je bilo skupno vključenih 10 udeležencev, od tega sta dva 9. razred uspešno zaključila. Eden se je odločil za nadaljevanje izobraževanja na srednji šoli.

Udeležencem so, poleg organiziranih predavanj ponudili oglede, predstavitve različnih organizacij v okolju (Mestna muzejska zbirka, Pastoralni center, Večnamenski romski center…), sodelovanje na javnih prireditvah (Parada učenja, dan odprtih vrat ljudske univerze…) in različne oblike vključevanja v širšo skupnost (čistilna akcija…). Mesečno so bile organizirane razrednikove ure, predstavitev svetovalnega središča, za višje razrede tudi poklicna orientacija. Od skupno 71ih udeležencev jih je bilo 25 oz. 35% uspešnih.
Pri izvedbi programa osnovna šola za odrasle so tudi v letošnjem šolskem letu uspešno sodelovali z Zavodom RS za zaposlovanje, OS Novo mesto, Centrom za socialno delo Črnomelj in Centrom za socialno delo Metlika, Občino Črnomelj ter Občino Metlika.
Program osnovna šola za odrasle pomembno prispeva k dvigu izobrazbene ravni romskega prebivalstva in s tem veča njihove zaposlitve možnosti. Šolsko leto zaključujejo z zavedanjem, da je za uspeh posameznika, poleg motivacije in sposobnosti, potreben tudi poseben pristop, inovativne učne metode in tehnike, sprejemanje različnosti, strpnost, povezovanje ter sodelovanje vseh vključenih deležnikov.