Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Novice Semič

FOTO: V Semiču bo stalna razstava »Narava Bele krajine«

Piše: Občina Semič

Čas objave:
08.05.2018 20:03

Županja Občine Semič Polona Kambič in direktor družbe GEAart d.o.o. Vojko Strahovnik sta minuli petek podpisala pogodbo za izdelavo projekta za izvedbo stalne razstave »Narava Bele krajine« in njeno postavitev v obnovljenem objektu muzejske hiše v Semiču.

Investicija je v okviru projekta »Misterion«, ki je sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014-2020. 

Občina Semič je k investiciji pristopila z namenom povečanja privlačnosti naravne dediščine območja. Vsebine razstave bodo predstavljene z upoštevanjem sodobnih muzejskih standardov, interaktivno, izobraževalno, tudi doživljajsko in prilagojeno za ranljive skupine. Posebej bo predstavljena Narava Bele krajine v približno osemminutnem filmu, kjer bosta še posebej blesteli kongerija in črna človeška ribica, pa tudi bober in druge zanimive in/ali edinstvene zgodbe. 

Pomembno poslanstvo razstave bo ozavestiti obiskovalce z novimi spoznanji in tako vplivati na vlogo človeka skozi evolucijo prostora in časa v Beli krajini. Posamezna tema, ki je vredna ogleda neposredno v naravi, bo na panoju označena z oznako kraja, kamor želimo ob določeni temi napotiti obiskovalca. Izvir jamske školje kongerije ob Krupi bo vsekakor tak kraj. Školjka kongerija je namreč edina živa jamska školjka na svetu. V Sloveniji je le eno njeno nahajališče in to je v podzemeljskih vodah ob izviru Krupe. 

Občina Semič je v marcu 2018 objavila javno naročilo za pridobitev ponudb. Kot najugodnejši ponudnik je bila izbrana družba GEAart d.o.o.. Vrednost pogodbenih del je 158.600,00 EUR z DDV. 

Za izvedbo stalne razstave »Narava Bele krajine« je v okviru projekta »Misterion« namenjenih 87.000 EUR nepovratnih sredstev, razliko v višini 71.600 EUR bo občina zagotovila iz lastnih sredstev. 

Dela bodo začeli izvajati po veljavnosti pogodbe, predvidoma v sredini maja 2018, zaključili pa jih bodo v septembru 2019.