Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Straža

FOTO: V Straži prenovljen hram kulture

Piše: Radio Krka

Čas objave:
21.11.2012 11:31

V Straži bodo popoldne uradno predali namenu prenovljen kulturni dom.

Kot je povedal župan Alojz Knafelj, gre za največji projekt v tej dolenjski občini, vreden 1.250.000 evrov. Osrednja dvorana sprejme 193 obiskovalcev.

Obnova hrama kulture
Kulturni dom v Straži je bil zgrajen leta 1957 in je bil zadnja leta v zelo slabem stanju, zato se je vodstvo občine Straža lotilo temeljite obnove in dozidave objekta. Lani poleti so podpisali pogodbo z najugodnejšim izvajalcem, ki so ga na javnem razpisu izbrali med štirimi ponudniki, s podjetjem GPI Tehnika d.o.o. iz Novega mesta, ki je nosilec konzorcija v katerem je še podjetje Pagras d.o.o. V dobrem letu je stavba dobila povsem novo podobo. V treh nadstropjih je skupaj 1220 kvadratnih metrov uporabnih površin. Glavna pridobitev je povsem posodobljena velika dvorana s 193 sedeži, velikim odrom in spremljajočimi prostori za nastopajoče, za katere so uredili tudi ločen vhod. Poleg osrednje dvorane so bogatejši še za dve manjši dvorani, za 75 in 30 ljudi. Prva bo namenjena različnim predavanjem in razvejani društveni dejavnosti, sejno sobo pa bodo izkoristili za vaje pevskih in dramskih skupin ter za seje občinskega sveta. V zgornjih prostorih so postavili še snemalni studio, ki bo poleg projekcijske kabine služil še snemanju glasbenih skupin in dogodkov kar bo še povečalo možnosti za trženje objekta. V okviru kulturnega doma so v mansardi uredili bodoče prostore knjižnice. Nova pridobitev je tudi dvigalo in urejen dostop za invalide, medtem ko je glavni vhod ostal še vedno s ceste. V avli bodo tudi prostori nastajajočega turistično informativnega centra, ki bo zaživel v prihodnje ter garderobni prostori, čajna kuhinja in sanitarije.

Avdio vizualna oprema, prezračevalna in osvetlitvena tehnika prihodnje leto
Investicija je vredna 1.250.000 evrov. Od tega je dobrih 418.000 evrov prispevalo ministrstvo za kmetijstvo – agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja v sklopu ukrepov za obnovo in razvoj vasi, ki so sofinancirani iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, ostalo pa bo zagotovila občina. Da so v Straži zadostili pogojem na omenjenem razpisu pa so morali iz popisov izločiti določene sklope, ki jih bodo na objektu kulturnega doma vgradili nekoliko pozneje . Tako bo morala zahtevna avdio vizualna oprema , prezračevalna in nekatera osvetlitvena tehnika počakati na denar iz občinske blagajne za prihodnje leto. V času izgradnje so sproti izvajali določene racionalizacije predvsem na ogrevanju in klimatizaciji celotne zgradbe.

Kulturnikom primerni prostori
Na odru straškega kulturnega doma pričakujejo večje število najrazličnejših dogodkov, saj prostori in oprema omogočajo izvedbo bistveno zahtevnejših programov. Hram kulture v Straži bo pomembno prispeval h kulturnemu življenju v občini, še posebej pa je dobrodošel za društveno ljubiteljsko kulturno ustvarjalnost v kraju, ki je bila doslej brez primernih prostorov.