Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Novice Brežice

FOTO: Večer v knjižnici z Rezo Toporišič

Piše: Knjižnica Brežice, M.K.

Čas objave:
19.03.2019 12:07

Besede »Ljubezen, saj to si življenje ti. Ljubezen … v nas vseh živi.« so veljale v pozdrav družabnemu, literarnemu in domoznanskemu večeru v knjižnici, ki so ga pripravili v četrtek, 14. marca 2019. Gostili so dve Moščanki, ženski, s katerima snujemo in uresničujemo mnoge poti. To sta Irena Majce in Reza Toporišič, ki ji pravijo kar teta Reza.

IMG_5711 (Large).JPG
Reza Toporišič - pogovorni večer
Foto: Knjižnica Brežice

Njihovo znanstvo šteje mnogo pomladi, od decembra 2014 pa jih v osnovi povezuje jezik. Na brodarskem večeru na Mostecu so se takrat poklonili spominu in delu preminulega akademika Jožeta Toporišiča; Rezinega svaka. Domača civilna pobuda v njegov spomin, z nadvse aktivnim delovanjem naših gostij, je takrat pripravila predloge, ki so bili podlaga za Toporišičevo leto.

IMG_5700 (Large).JPG
Reza Toporišič
Foto: Knjižnica Brežice

To jih je v Brežicah in širše uradno povezovalo med 11. oktobrom 2015 in 11. oktobrom 2016. V tem času se je zvrstilo štirideset dogodkov, mnogi med njimi prav na Toporišičevi domačiji na Mostecu. Na Jožefovo so obeležili tretjo obletnico postavitve tamkajšnje spominske plošče. Ljubezen do jezika pa od lanske pomladi skrbno negujemo z gibanjem Spoštujemo svoj jezik. To je nadaljevanje uspešnega Toporišičevega leta.

IMG_5702 (Large).JPG
Večer z domačinko Rezo Toporišič
Foto: Knjižnica Brežice

Osnovna misel gibanja je dovolj povedna že sama zase – spoštujemo vsak svoj jezik in zato torej vse jezike.
Večer v knjižnici pa je rezultat te skupne zgodbe. Pripravili smo ga v mesecu, ko obeležujemo svetovni dan poezije. O pisani, govorjeni in peti tovrstni besedi je gostja večera, tudi ljudska pesnica, spregovorila v pogovoru z Ireno Majce. Leta 2006, ob izidu pesniške zbirke Zvezda se utrne, jim je v knjigo zapisala posvetilo. V njem pravi, da jo bo vsak, ki bo knjižico prebral, spoznal. Oni pa so jo v dobri uri spoznavali skupaj.

IMG_5711 (Large).JPG
Reza Toporišič - pogovorni večer
Foto: Knjižnica Brežice

Spoznali so številne zgodbe in prigode, med njimi tudi to, da je teta Reza v domačo hišo na Mostecu prinesla petje. Temu so z veseljem prisluhnili v knjižnični dvorani. Med ubranimi glasovi so bili tudi glasovi Rezinih treh hčera.

IMG_5717 (Large).JPG
Večer z domačinko Rezo Toporišič
Foto: Knjižnica Brežice

Prijeten večer so zaključili s pogovorom in sklenili, da se bodo družili ter ustvarjali še naprej. Bodisi ob knjigobežnici in bralni klopci pr' štirni na Mostecu ali med pisanimi platnicami knjig njihovih knjižnih polic.